Početna stranica Pošalji email Verzija za ispis
Predosjećaju li mačke potres?
Najkraći je odgovor da mačke to doista mogu, ali još neznamo kako to postižu.
 
Možda osjećaju vibracije tla koje su toliko sitne da ih ne mogu detektirati čak ni seizmološki instrumenti. Zna se da se potres ''stvara'', ''nakuplja'' malo po malo, a nastaje odjednom. Možda mačke posjeduju nekakav sustav uzbune. Druga je mogućnost da one reagiraju nadramatično povećanje statičkog elektriciteta u zraku koji, kako se čini, prethodi potresima.
 
 
I ljudi reagiraju na te promjene, ali je njihova reakcija nejasna i specifična. Kažemo da u takvim situacijama osjećamo kao neko stezanje i lupanje po glavi, ali taj osjećaj ne razlikujemo, odnosno ne znamo razlikovati odonog što osjećamo nakon naporna dana ili kad nam se sprema gripa. Zato ne znamo čitati predznake, a mačke vjerojatno to znaju. Prema trećem objašnjenju, riječ je o tome da mačke posjeduju upravo nevjerojatnu sposobnost reagiranja na nagle promjene u jačini Zemljina magnestkog polja. Takve promjene prate potrese. A možda se sve tri reakcije zbivaju istodobno: detektiranje slabašnih drhtaja tla, promjene u elektrostatičkoj aktivnosti i promjene geomagnetskog polja.
 
PANIKA PRIJE POTRESA
 
Jedno je sigurno: mačke se jako uzbude prije svakog potresa. Vlasnici mačaka koji su znali zašto su se mačke tako jako uzbudile i preplašile mogu upravo tome zahvaliti što su ostali živi. Mnogi su zapazili da mačke pomamno jure po kući, kao da ih je obuzela očajnička želja da iz nje što prije iziđu. Ako im se otvore vrata, one izjure kroz njih kao da ih je uhvatila strašna panika. Neke se ženke čak vraćaju da bi iznijele mačiće na sigurno. Nekoliko sati poslije toga dođe potres i sravni kuću sa zemljom. Ovo se zapaža se u gotovo svim područjima koja su osobito ugrožena potresom i danas se obavljaju ozbiljna znanstvena istraživanja da bi se ustanovilo kakve to signale mačke hvataju.
 
STRADALE MACE U SREDNJEM VIJEKU
 
 
Slične reakcije zabilježene su i kad su mačke svojim ponašanjem predskazivale vulkansku erupciju ili dolazak jakih električnih oluja. Zbog njihove izuzetne osjetljivosti na određene pojave, mačkama se često i  glupo pripisuju natprirodne moći. U srednjem vijeku to je za njih znalo biti kobno i mnoge su bile žive spaljene samo zato što se praznovjernim kršćanima činilo da imaju  ''neprirodne moći''. Premda je ova moć posve prirodna, nije ništa manje čudesna.
 
Malena i Mrva
 
Malena je plava perzijska maca kojoj je godinu i pol. Mirne je naravi i voli se izležavati. Češće mjauče otkako je u kuću stigla malena sijamka. Isprva je Malena nije prihvatila, ali se s vremenom postavila pokroviteljski. Kad je sijamka nestašna i u nevolji, Malena je dolazi tražiti pomoć.
 
Mrva je sijamka koja nikada nema mira. Uvijek izaziva, ali kad se umori, stisne se uz Malenu i zaspi. Najomiljenije joj je mjesto na vratima kupaonice odakle ima pregledan pregled, a pogotovu kad naljuti Malenu, što joj je u posljednje vrijeme postala omiljena zabava. Mrvi je oko osam mjeseci i vrlo je zaigrana. Mnogo manje spava od Malene, ali noću se obvezno zavuče pod pokrivač. Plaha je i osebujne naravi, pa mislim da točno ispunjava karakteristike prave sijamske mačke.
» Kućni ljubimci ne prenose COVID-19
» Psi i hladnoća
» Zašto treba pse šišati? Zar nema svaki pas svoju dužinu kose...ups! – dlake?
» Što svaki vlasnik pasa mora znati?
» Bi li te kućni ljubimac poželio za vlasnika?
» Ovo je moj dragi ljubimac
» Pismo vlasnika svom ljubimcu
» Bio jednom jedan mačak
» Kako ću naučiti psa da ne skače na ljude?
» Tigrica, vesela papigica
» Tajne dobrog akvarija
» Novi pokrov
» Još jedan kućni ljubimac
» Svatko ondje gdje pripada
» Igra psa, mačke i zamorca
» Kućni ljubimci – izvrsni terapeuti
» Točkica i Zlatokosa
» Moj mačak Miki
» Razgovor s ljubimcem: Moj Pipo!
» Buhe kod mačaka
» Kako je čovjek pripitomio kućne ljubimce
» Sibirski husky
» Australska zeba
» Vjerovali ili ne, jazavčar je bio lovac
» Ako želiš dresirati psa, moraš znati kako psi uče
» Životinjama se ne prijeti, Životinje se ne zlostavlja…
» Pas - da, ali koji!
» Svom ljubimcu treba pružiti - ljubav
» Mali žvakači moraju imati što će žvakati
» Preplašeno štene u novoj sredini
» Sanjanjaju li mačke i psi?
» Testirajte izgled svoga psa
» Zlatni savjet za hranjenje ribica