Početna stranica Pošalji email Verzija za ispis
Preplašeno štene u novoj sredini
Dolaskom u novu sredinu štene je naravno uplašen ili zabrinut. Do tada bio je sa svojom majkom i braćom. Odjednom nikoga nema (ako pretpostavimo da ste tek kupili psića tj. da vam nije to drugi, treći...).
 
 
Kutak samo za njega
Napravite kutak koji će biti samo njegov. Za početak možete štenetu napraviti ležaj od kartonske kutije tako da joj izrežete stranice nisko, a jednu potpuno. U nju stavite dekicu. Nikako ne kupujte pletenu košaru od šiba. Normalno je da će štene grickati, a šibe znaju biti vrlo opasne. Poznajem slučaj kada je četveromjesečno štene uginulo jer je gricnuo stolac od tih šiba, i rasporilo mu je crijeva.
 
Vodica kraj ležaja
Kraj ležaja mu stavite metalnu posudicu u kojoj će imati dostupno vode. Vaš će psić koristiti to mjesto za odmor i spavanje te će se u njemu osjećati sigurnim i zaštićenim. Savjetujem odabrati mjesto gdje nema propuha. Nemojte psića na silu izvlaćiti iz njegovog mjesta. Pokušajte ga namamiti van iz njega ako ne želi ustati. Izbjegavajte nasilno izvlačenje. Neka se u njemu osjeća sigurno.
 
Ne zatvarajte ga predugo
Ako se odlučite za box, uzmite box u kojem će moći boraviti i kad odraste. No nemojte ga držati u boxu dugo zatvoreno i nemojte ga kažnjavati na način da ga zatvorite u njega, tako će ga doživjeti kao kaznu a ne kao svoje udobno "sklonište".
 
Kad uzmete štene, razgovarajte sa uzgajačem kakav ritam prehrane je imao do sada. Vi se ne morate držati istoga ritma, postepeno ga navikavajte na ritam koji vama odgovara kako ne bi postali psićev rob.
 
Pratite njegove potrebe
Isti pravilo volim savjetovati novim vlasnicima i sa izlascima u šetnju i na obavljanje nužde. Pas kada ima potrebu ima određene radnje koje nam signaliziraju na nju. Ili se vrti u krug ili cvili, ili sjedi pred vartima ili šapicom zagrebe na vrata ili čak na vašu nogu. Zapamtite da nakon prvih obavljenih nuždi psića treba veselom intonacijom pohvaliti i tek onda se vratite doma.
 
Ako ga zateknete da nuždu obavlja unutra odmah ga izvedite van. Naknadno kažnjavanje lupanjem ili izderavanjem neče imati efekta jer neće znati čemu, pa makar mu i ugurali njuškicu u obavljeno. I ne odustajte nakon par pokušaja navikavanja na obavljanje nužde na željenom mjestu.
 
Igračka za grickanje!
Štenci mjenjaju zube od oko 4. mjeseca starosti pa sve do šestog ili sedmog. Tada svi znamo da oni uzmu na svoj meni sve što im se nađe pri njušci (cipele, namještaj, igračke... Kupite mu igračku/dvije od tvrde gume! Ako mu date neku staru cipelu, i kad je izgrize, možda neče vidjeti razliku između nje i neke vaše omiljene pa će se i ona nači na meniju. Kad mu kupite igračku zaigrajte psića sa njom, da se zainteresira za nju i da je nakraju zavoli. To čak zna biti i slatko, pogotovo kada odraste pa gledate njegove slike sa sjetom: "Vidi ga sa njegovom prvom lopticom!"...
 
Dobar veterinar za vašega psića
Odaberite veterinara koji će voditi brigu o zdarvlju vašeg psa od prvih dana. Kad uzmete štene pretpostavit ću da ste ga uzeli od savjesnog uzgajača te da je cijepljen barem jednom (ovisno o starosti šteneta). Prvo cijepljenje obvalja se sa 7 tjedana starost, drugo mjhesec dana kasnije, a dalje po savjetu veterinara .
» Kućni ljubimci ne prenose COVID-19
» Psi i hladnoća
» Zašto treba pse šišati? Zar nema svaki pas svoju dužinu kose...ups! – dlake?
» Što svaki vlasnik pasa mora znati?
» Bi li te kućni ljubimac poželio za vlasnika?
» Ovo je moj dragi ljubimac
» Pismo vlasnika svom ljubimcu
» Bio jednom jedan mačak
» Kako ću naučiti psa da ne skače na ljude?
» Tigrica, vesela papigica
» Tajne dobrog akvarija
» Novi pokrov
» Još jedan kućni ljubimac
» Svatko ondje gdje pripada
» Igra psa, mačke i zamorca
» Kućni ljubimci – izvrsni terapeuti
» Točkica i Zlatokosa
» Moj mačak Miki
» Razgovor s ljubimcem: Moj Pipo!
» Buhe kod mačaka
» Kako je čovjek pripitomio kućne ljubimce
» Sibirski husky
» Australska zeba
» Vjerovali ili ne, jazavčar je bio lovac
» Ako želiš dresirati psa, moraš znati kako psi uče
» Životinjama se ne prijeti, Životinje se ne zlostavlja…
» Predosjećaju li mačke potres?
» Pas - da, ali koji!
» Svom ljubimcu treba pružiti - ljubav
» Mali žvakači moraju imati što će žvakati
» Sanjanjaju li mačke i psi?
» Testirajte izgled svoga psa
» Zlatni savjet za hranjenje ribica