Početna stranica Pošalji email Verzija za ispis
Kako iz plitkog prijeći u duboko disanje?
VJEŽBE DISANJA
 
Da je disanje ključno za život znaju i djeca, no malo tko misli da je način na koji dišemo važan za zdravlje barem koliko i način prehrane i životni stil koji vodimo
 
 
Disanje je proces kojim opskrbljujemo krv kisikom i eliminiramo 'smeće' iz organizma. Doduše, ne umire se zbog plitkog disanja, ali ono je kao da dišete s pola kapaciteta i nikad ne razvijete sve svoje zdravstvene kapacitete.
 
Plitko disanje muči mnoge, a da toga nisu svjesni, ali oko važnosti pravilnog disanja složni su liječnici zapadne medicine, stručnjaci koji primjenjuju komplementarne i tradicionalne metode, psiholozi, sportski treneri, majstori joge i meditativnih tehnika…

Postoje dokazi da tjeskoba (anksioznost), napadi panike, stalna ili pretjerana zabrinutost, nemogućnost opuštenosti, pa čak i izostanak orgazma imaju veze s nepravilnim, uglavnom plitkim disanjem. Disanje se može unaprijediti jogom i sličnim tehnikama, na specijaliziranim tečajevima te u nekim specijaliziranim bolničkim odjelima za plućne bolesti.
 
Jedan od uzroka plitkog disanja je i pogrbljeno držanje – dijafragma je pritisnuta, pluća uvučena pa se ne koristi puni kapacitet pluća. Ispravljanjem kralježnice i zabacivanjem ramena unatrag, pluća i dijafragma se oslobađaju nepotrebnih pritisaka
 
Disanje je najlakši i najbrži način oslobađanja od stresa. Što ste manje pod stresom, brže i jednostavnije ćete obavljati dnevne poslove i rješavati sve probleme. Najvažnije je udisati tako da se iskoristi puni kapacitet pluća (iz trbuha) te izdisati dovoljno polako i koncentrirano da se sav zrak izbaci iz pluća. Vježbe disanja možete prakticirati bilo kada i bilo gdje, jer postoje lagani i brzi načini vježbanja koje nitko neće opaziti (ako vi to ne želite).
 
Najlakše ćete naučiti pravilno disati i osjetiti razliku između plitkog i punog, dubokog disanja maksimalnim kapacitetom pluća tako da legnete na leđa ispruženih udova ili udobno sjednete i ispravite leđa.
  1. Ruku (ispruženog dlana) položite na trbuh.
  2. Dišite uobičajeno i uočite podiže li se ruka i spušta. 
  3. Pravilno disanje je ono u kojem se ruka, tj. trbuh, podiže kod udisaja (jer se dijafragma širi), a kod izdisaja spušta. 
  4. Kako biste postigli pravilno disanje, polako udahnite kroz nos i brojite do pet dok trbuhom nježno gurate ruku prema gore. 
  5. Zadržite dah također brojeći do pet. 
  6. Polako izdahnite kroz usta, opet brojeći do pet, gurajući trbuh rukom prema unutra. 
  7. Ponavljajte proces pet minuta.
Osjetite li laganu vrtoglavicu, paniku ili osjećaj kao da vam glava 'lebdi', ne brinite, to je normalno jer većina ljudi ne diše pravilno – ovaj osjećaj posljedica je promijenjenog odnosa kisika i ugljičnog dioksida u mozgu, tj. u krvi. Osjećaj će nestati s vremenom, no nema potrebe da se neugodno osjećate pa počnite disati minutu ili dvije te postepeno produžujte trajanje vježbe do pet minuta.
» Željezo i ti
» Zdrave noge za sportske aktivnosti
» Sportsko ponašanje na svim terenima
» Hip-hop je top!
» Zeleni sport - golf
» Sportska gimnastika
» Naša prijateljica jedrilica
» Kajak klizi vodom
» Brzo klizanje
» Pozdrav Suncu pokreće energiju
» Vježbajmo uz obalu mora
» Meditacija 4 strane svijeta
» Čakre – energetska središta otvaraju se poput cvijeta
» Vježbanje snage: Umorni od uvijek iste rutine? Napravite miks!
» Odaberi svoj stil plivanja
» S tenisicama i bez njih – odbojka je super
» Aktivno diši i energiju usiši
» Kako trčati i tijelo ne mučiti
» Sport i njega i hrana i zdravlje = razlog za slavlje