Početna stranica Pošalji email Verzija za ispis
Zeleni sport - golf
Voliš prirodu i pješačenje? Evo nečega za duh i tijelo: golf. Kažu da je golf sport za bogataše! Škotski ga pastiri igraju od srednjega vijeka! Danas je stvar drugačija jer ima puno više terena. Golf ima sve više poklonika.

GOLF ZA ČETVEROGODIŠNJAKE

Sport koji nije za djecu? Varaš se... Igraju ga od 7 do 77, a može se početi igrati već od četvrte godine. Neki šampioni poput Tigera Woodsa su počeli kao dvogodišnjaci. Ništa lakše nego početi igrati golf. Učlani se u klub, klub, posudi palicu i loptice veličine ping-pong loptica. Tu se stvar komplicira jer na putu do rupe na terenu ima puno zapreka za lopticu. Moraš izbjeći visoku travu i druge prepreke, preskočiti lokve, potoke i pješčane prepreke na terenu.
 
 
DOBAR UDARAC ZLATA VRIJEDI

Želiš da ti odamo tajnu? Udarac je ključan za uspjeh u golfu. Kretnja kojom zanjišemo tijelo je osnova golfa. Dobrim udarcem uspijevamo sa što veće udaljenosti loptu baciti što bliže rupi. Ponekad je razmak od mjesta udarca do rupe 100 do 500 metara. Na početku ćeš vježabati na vrsti terena gdje golferi vježbaju udarac. Zatim moraš položiti ispit da dobiješ pravo pristupa na golferske terene.
 
PROPJEŠAČITI 5 KILOMETARA JE COOL

Jedna partija golfa obuhvaća 9-18 rupa, razbacanih na više hektara. U jednoj partiji golferi prijeđu 5 - 7 km pješice. Da bi pobjedili treba prijeći teren sa što manje udaraca. A svaka rupa ima svoju razinu teškoće i ograničen broj udaraca.
 
DOBAR GOLFER TREBA IMATI:
Dobru koncentraciju, gipkost, a zatim i odvažnost.
 
DOBAR GOLFER TREBA IGRATI S :
kvalitetnom palicom. U golf klubu možeš unajmiti razne palice: drvene sa okruglom glavom, željezne s ravnim vrhom. Palice imaju različite namjene i označene su različitim brojkama. Dobar igrač zna koji štap koristiti da bi loptu poslao što bliže rupi.
 
GOLFERI ZNAJU ENGLESKI... BAREM NEKOLIKO RIJEČI!
 
Tee, putter, bunker, fairway... u golfu ne treba znanje latinskoga. Riječi potječu iz Shakespeareovoga jezika jer je golf nastao u Škotskoj. U 15. stoljeću studenti su nastavili tu ideju sa štapovima i lopticama. Trebalo je 300 godina da se definiraju pravila. 1754. golf polako osvaja Englesku, njene kolonije, a zatim i cijeli svijet.
» Željezo i ti
» Zdrave noge za sportske aktivnosti
» Sportsko ponašanje na svim terenima
» Hip-hop je top!
» Sportska gimnastika
» Naša prijateljica jedrilica
» Kajak klizi vodom
» Brzo klizanje
» Pozdrav Suncu pokreće energiju
» Vježbajmo uz obalu mora
» Meditacija 4 strane svijeta
» Čakre – energetska središta otvaraju se poput cvijeta
» Vježbanje snage: Umorni od uvijek iste rutine? Napravite miks!
» Kako iz plitkog prijeći u duboko disanje?
» Odaberi svoj stil plivanja
» S tenisicama i bez njih – odbojka je super
» Aktivno diši i energiju usiši
» Kako trčati i tijelo ne mučiti
» Sport i njega i hrana i zdravlje = razlog za slavlje