Početna stranica Pošalji email Verzija za ispis
Sport i njega i hrana i zdravlje = razlog za slavlje
Trčanje, skakanje - samo za kraljice i kraljeve
Otkrij zašto je altetika kraljica sportova. Atletika je polazište i temelj za sve ostale sportove. Atletskim vježbama stječe se fizička snaga, izdržljivost, brzina i okretnost, a učvršćuju se svojstva volje kao što su hrabrost, odlučnost i upornost. Od 1896. godine uvrštena je u redoviti program Olimpijskih igara.

Uza sažete upute o osnovama tehnike trčanja i skoka u vis korak po korak otkrivaj ljepote sporta
 

Trčanje
Ovdje je nekoliko savjeta za učinkovitu i produktivnu tehniku trčanja:
• usredotoči se da budeš stasit
• ostani opušten
• skoncentriraj se na lakoću svojih stopala
• drži glavu i ramena ravno

Biranje traka
Unutrašnji trak, prvi, strah je za sve koji trče na 200 i 400 m. U usporedbi s trčanjem ravno, putanja trčanja zahtijeva promjenu u koraku i troši više energije.

Trkači moraju poravnati korak kad ulaze u putanju da bi se opirali otporu koji ih pokušava voditi ravno. To se može napraviti tako da se nagne u smjeru putanje i guranjem nogu izvan traka; djelotvorna je promjena središta gravitacije k sredini traka.

Što je tanja putanja, to je više naginjanja potrebno i više se energije troši na usklađivanje tijela, a manje energije za trčanje prema naprijed.
 

Jedna je studija koju su proveli američki fizičari pokazala da je 19.72 sekunde koje trkač otrči u prvom traku jednako kao da otrči 19.60 u osmom traku. Takva bi razlika mogla biti važna i donijeti ili pobjedu ili gubitak.

Skok u vis
Jeste li znali? Trkač na 5000 m potroši 9 % ukupne energije tijekom trke radi prevladavanja zzračnog otpora. Trkač na 100 m potroši 20 %
 

Jedan je od najvažnijih izuma u atletici flop-tehnika Dicka Fosburyja na Olimpijskim igrama u Meksiku 1968. god. On je unaprijedio radikalnu novu tehniku u skoku u vis. Prije 1968. skakači u vis obično su na traku trčali, a u trenutku prolaska letvice skakač je licem okrenut prema dolje te rotira trup preko letvice i oko nje (opkoračna tehnika). Fosbury je uvio svoje tijelo tako da je išao preko letvice prvo leđima.

U bilo kojem skakanju, nakon uzleta središte mase pratilo bi određeni put (zanemarujući aerodinamičke sile). Stara opkoračna tehnika djelovala je tako da je središte mase išlo preko prečke. Nova je tehnika djelovala tako dobro zato što je skakač mogao saviti svoje tijelo i proći ispod letve. Tako velike visine nisu više bile prepreka kao dotad.

Atletske discipline imaju motoričke kretnje koje se uspjelo mogu primjenjivati u obrazovnom procesu ili u drugim oblicima vježbanja, pomoću kojih se znatno utječe na podizanje opće psihofizičke sposobnosti pojedinca.

  Komponente forme   Test   Tumač
Snagas Dizanje 84 kg s klupe (benč) Zabilježeno je najviše ponavljanja na klupi s 84 kg. Ovo je test maksimalne snage i izdržljivosti. Ova vježba zahtijeva i odličnu tehniku dizanja s klupe kako bi atletičar postigao što veći uspjeh.
Jakost Okomiti skok Okomiti je skok test eksplozivne snage za atletičara. Pravilan postav stopala, ali i najbolji izbor trenutka za tijelo važni su da dobijemo što veći skok. Dvije su vrste testova, sa stepom i bez stepa.
Brzina Otrčati ¾ dvorane Vrijeme da otrčimo udaljenost ľ dvorane mjeri se u sekundama. Maksimalna je brzina važna u košarci iako je ubrzanje u prvim koracima važnije.
Okretnost Vježba okretnosti na traku Okretnost je jako važna u košarci, mjeri se služeći se testom okretnosti u NBA kampu. Trak za okretnost mjeri koliko se brzo igrač miče sa strane oko reketa.
Veličina tijela (proporcionalnost)   Antropometričke mjere koje su uzete uključuju visinu (s tenisicama i bez njih), težinu, opseg bokova i dohvat dok stojimo.

 

Zanimljivosti
• Poljakinja Stella Walsh (Stanislawa Walasiewicz) pobijedila je u utrci žena na 100 m 1932. u Los Angelesu, postavši prva žena koja je oborila rekord ispod 12 sekunda. Kada je ubijena 1980. kao nedužna žrtva u pokušaju pljačke, obdukcija je potvrdila da je ona zapravo muško.

Mogu li izgubiti na težini (smršaviti) ako je hodanje moja jedina vježba?
Nutricionistica Katherine Zeratsky, R.D., L.D., sa Mayo Klinike, i kolege, odgovaraju na odabrana pitanja.

Odgovor
Unošenje manje kalorija najčešće je najučinkovitiji način da se izgube kilogrami. Ipak, povećanje tjelesne aktivnosti je važan dio bilo kojeg programa mršavljenja. A hodanje je sjajan način da to sve započnemo. Da biste motivirali sami sebe, malo računanja: Da biste izgubili 2,5 kilograma morate sagorijeti 3,500 kalorija. Ako izbacite 250 kalorija iz svakodnevne prehrane, možete izgubiti 2,5 kilograma za dva tjedna. Ako tome svakoga dana dodate 30 minuta oštrog hoda, možete sagorijeti dodatnih 150 kalorija na dan. Ako 30 minuta hoda pretvorite u jedan sat, sagorijet ćete oko 300 kalorija svakoga dana. Naravno, što više hodate, i što je brži tempo, sagorijevate više kalorija. Budite uporni, i možete hodanjem postići zdravu težinu. Još bolje, hodanje Vam može pomoći da zauvijek ostanete vitki.

Početnik ste u hodanju? Probajte ovaj 10-to tjedni raspored hodanja
Želite li se na jednostavan način vratiti u formu? Ovaj desetotjedni raspored hodanja može Vas uputiti na put prema boljoj kondiciji i zdravlju*

  Tjedan   Raspored hodanja**
  (vrijeme, dana u tjednu)
  Ukupno na tjedan
1 15 minuta, 2 dana 30 minuta
2 15 minuta, 3 dana 45 minuta
3 20 minuta, 3 dana 60 minuta
4 25 minuta, 3 dana 75 minuta
5 & 6 30 minuta, 3 dana 90 minuta
7 & 8 30 minuta, 4 dana 120 minuta
9 & 10 30 minuta, 5 dana 150 minuta

*Prije početka hodanja prema ovome planu, možda se trebate posavjetovati s Vašim liječnikom.
**Ne uključuje vrijeme potrebno za zagrijavanje prije hodanja, kani ni vrijeme potrebno za opuštanje nakon hodanja.

» Željezo i ti
» Zdrave noge za sportske aktivnosti
» Sportsko ponašanje na svim terenima
» Hip-hop je top!
» Zeleni sport - golf
» Sportska gimnastika
» Naša prijateljica jedrilica
» Kajak klizi vodom
» Brzo klizanje
» Pozdrav Suncu pokreće energiju
» Vježbajmo uz obalu mora
» Meditacija 4 strane svijeta
» Čakre – energetska središta otvaraju se poput cvijeta
» Vježbanje snage: Umorni od uvijek iste rutine? Napravite miks!
» Kako iz plitkog prijeći u duboko disanje?
» Odaberi svoj stil plivanja
» S tenisicama i bez njih – odbojka je super
» Aktivno diši i energiju usiši
» Kako trčati i tijelo ne mučiti