Početna stranica Pošalji email Verzija za ispis
Možete to sami: savjeti za savršeno bojanje kose kod kuće
Mislite da je nemoguće lijepo obojiti kosu kod kuće? Varate se.


Sa svih strana pričaju kako kriza kod nas još nije dosegla vrhunac. Ako ste u stisci s novcem i ako mislite da bi bilo bolje novce trošiti na važnije, životne stvari, onda su vam tretmani za uljepšavanje sigurno u drugom planu, a jedan od njih zasigurno je i bojanje kose. Ošišati se jako teško možete sami, no farbanje je druga stvar.

Današnje kupovne boje za kosu mnogo su efikasnije i jednostavnije za upotrebu. Posljednje formule lakše je nanijeti, potrebno je manje vremena  i imaju manje jakih kemikalija koje oštećuju kosu, uz to novi regeneratori koje dobijete uz njih mogu obnoviti kutikulu (vanjski dio ovojnice kose) nakon bojanja.

Da se kosu može pristojno obojiti uz te, nama svima dostupne i relativno jeftine boje, potvrdila nam je i jedna zagrebačka frizerka koja je željela ostati anonimna. Ona je s nama podijelila nekoliko savjeta koji će vam pomoći kako se što lakše i bolje ofarbati kod kuće.

Savjet br. 1:
Nemojte zanemarivati upozorenje da isprobate jeste li alergični na boju. Bolje biti siguran nego kasnije žaliti. Kako biste boju isprobali ne morate pomiješati cijelu boju (na kosu uvijek morate nanositi svježe izmješanu boju). Naprosto na prst nanesite malo boje i malo razvijača i protrljajte, te nanesite na dio tijela gdje se boja neće vidjeti. Nakon pola sata isperite. Pričekajte 24 sata kako biste vidjeli ima li kakve reakcije. Ako reagirate na boju, to ne znači da nikada nećete moći bojiti kosu. Sada na tržištu postoje 100 % prirodne, bio-boje za kosu na bazi biljnih ekstrakata, bez amonijaka i bez hidrogen-peroksida, kod kojih je mogućnost alergijske reakcije znatno smanjena, no svejedno i s njom napravite test.
 
Savjet br. 2:
Kad birate boju za kosu za bojanje kod kuće nikad nemojte ići za više od dvije nijanse svjetlije ili tamnije od svoje trenutne boje, tvrdi naša sugovornica, te upozorava kako su najveća razočarenja i odlasci u salon na korekcije posljedica upravo ove pogreške.

Savjet br. 3:
Polutrajna boja za kosu je odlična opcija za osobe koje nisu sigurne žele li stvarno potpuno promijeniti boju kose. No, s ovakvom bojom ne možete se bojati na svjetlije, možete samo osvježiti prirodnu boju kose, malo je potamniti ili djelomično obojati sijede vlasi (da ne budu toliko primjetne). Ovakva boja traje do 20 pranja i lagano blijedi svakim šamponiranjem.
 
Savjet br. 4:
Ako nikad niste bojali kosu kod kuće, važno je da vježbate. Kako? Stavite rukavice, uzmite kist za bojanje i češalj, pa nakon šamponiranja regenerator pokušajte nanijeti na cijelu kosu kistićem i češljom, kao što biste to činili s bojom. Nekima je dovoljno jednom da se izvješte, a nekima nekoliko puta – no vježbom se dolazi do savršenstva (i do temeljitije ofarbane kose kao i manje uprljane kupaonice).
 
Savjet br. 5:
Kad smo već kod prljanja, nema ničeg goreg od toga da u procesu bojenja unišitite svoju odjeću i ostavite mrlje svuda oko sebe. Zato se uvijek bojajte u kupaonici, obucite staru odjeću i zaštitite se ručnikom. Pri ruci imajte vlažne maramice kako biste odmah mogli obrisati mrlje.

Savjet br. 6:
Boja za kosu može peckati i svrbiti ako se nanosi na jako čisto vlasište. Zato je uvijek nanosite na neopranu kosu. Nemojte brinuti – boja je dovoljno snažna da prođe kroz proizvode za kosu – pjenu i lak (ako ih upotrebljavate).

 
Savjet br. 7:
Po licu i vratu uz rub kose, te na uši nanesite gustu hidratantnu kremu (plava Nivea je odlična za to). Ovo će stvoriti barijeru kako ne biste imali mrlje nakon bojenja. Ipak, pripazite da kremu ne namažete na korijen kose, jer tamo boja onda neće primiti. Ako pak vam svejedno ponegdje ostane mrlja od boje, isprobajte nešto od slijedećeg: sredstvo za skidanje šminke, sok od limuna ili pepeo od cigarete.
 
Savjet br. 8:
Bojanje guste i/ili dugačke kose može dugo trajati i biti naporno, no nemojte se dati isfrustrirati i preskočiti poneki pramen. Radije kosu podijelite na četiri ili pet cjelina, kako biste je lakše i jednostavnije obojali. Svaku cjelinu zasebno odijelite hvataljkom za kosu, pa onda jednu po jednu ofarbajte.
 
Savjet br. 9:
Kupovne boje odlične su i samo za osvježavanje korijena. Znači ne morate bojati cijelu kosu, već svakih četiri ili više tjedana ovisno o tome koliko vam brzo raste kosa, boju nanesite samo na dio koji vam je narastao.

Savjet br. 10:
Držite se uputstava na kutiji. Ako na boji piše da je prvo morate nanijeti na korijen kose te tek nakon toga na ostatak kose (do vrhova), onda to i učinite, i nemojte boju držati predugo – naime ako odmah krenete bojati kosu od korijena do vrha, vrhovi bi vam mogli biti i do 2 nijanse tamniji jer su vrhovi kose porozniji od korijena kose i bolje „primaju“ boju. Isto je i ako boju predugo držite na kosi.

Savjet br. 11:
Ako vam boja ispadne pretamna, uputite se u kuhinju. Deterdžent za pranje suđa je dovoljno snažan da ukloni barem dio te boje. Operite kosu njime dva do tri puta kako biste ublažili boju (i pripazite da vam deterdžent ne uđe u oči!). Isto tako izbjegavajte ponovno bojanje u kućnoj radinosti kako biste sami popravili stvar – boja na drugu boju neće ukloniti tu tamnu boju, pa radije probajte riješiti problem pranjem ili odlaskom kod frizera.
 
Savjet br. 12:
Plastični kistić za bojenje kose i plastična ili keramička posudica pomoći će vam s najpreciznijom aplikacijom boje. Čak i ako je boja koju ste nabavili u praktičnoj bočici s aplikatorom, uvijek se radije odlučite za kistić.
 
Savjet br. 13:
Što se tiče pramenova, naša sugovornica u tom slučaju ipak preporuča odlazak frizeru jer je “rađenje pramenova na cijeloj kosi, kao da sami sebi radite face lifting. To je naprosto nemoguće kvalitetno napraviti”. No ako baš želite, napravite ih samo na “gornjem” dijelu kose.
 
» Mornarska majia - uvijek je in
» Komad odjeće iz prošlosti koji je stalno popularan
» Najjači utjecaj na modu
» Modni detalj na leđima
» Napravi kremu protiv bora
» U razdjeljak te ljubim
» Zima, zima 2010. - sve "štima"
» Modna se jesen 2010. šulja
» Toplo - hladno - što je zdravo za kosu
» Joj, pada mi kosa!
» Proljetni volani na svemu
» Bikini za jake grudi
» Široki bokovi i stražnjica
» Bikini za oblik jabuke
» Pet super prijedloga za proljeće
» Kakve suknje za visoke?
» Debele obrve opet u modi
» Od sandala do gojzerica, od papuča do kaljača
» Hlače koje zapinju za cipelu
» Savjeti za šminkanje očiju
» Capri hlače za mršavicu
» Pravilno odijevanje prema tipu noge
» Daj odjeni suknju!
» Njega stopala
» Nahranite lice, kosu, nokte... iznutra!
» Gaćice, mrljice... upomoć?
» Zdrava bujna kosa – uvijek je in
» Zašto žene mrze svoje tijelo???
» Kako uskočiti u hlače i ne „raspuknuti se“ od – jada!
» Što se sve može sa šalom?
» 5 iskušanih trikova ljepote
» Osvijetlite žutom bojom sve oko sebe
» Što sa šiškama i obrvama?
» Kako se ošišati i suze ne brisati?
» Odjeća koji će vam smanjiti bedra
» Ravno građeno tijelo
» Šminka − da! Ali kada?
» Loše se odijevam
» Bomber jakna
» Veo
» Nošenje prozirnih haljina u pogrešno vrijeme
» Viskoza
» Dodatak (aksesoar)
» I danas ulicama šetaju ljupke Audrey
» Praznik u Rimu – praznik za srce i oči i... luda vožnja vespom
» Denim
» Baby-doll