Početna stranica Pošalji email Verzija za ispis
Praznik u Rimu – praznik za srce i oči i... luda vožnja vespom
Neugasle hollywoodske zvijezde
Godine 1953. godine osvojila je Oscara za najbolju glumicu. Godinama poslije, kad ju je Barbara Walters pitala koji je njezin najdraži film, Audrey Hepburn je bez oklijevnja odgovorila − «Praznik u Rimu», zato što ju je taj film proslavio. U tom filmu lepršave suknje, struk kao u ose, makeover frizure pretvorili su je u modnu ikonu koja je i danas nadahnuće.
 

Audrey Hepburn (4. 5. 1929., Bruxelles, Belgija − 20. 1. 1993., Švicarska ), filmska i kazališna glumica nagrađena Oscarom, manekenka i humanitarka. Rođena je kao Audrey Kathleen Ruston u Bruxellesu i bila je jedino dijete Josepha Anthonyja Rustona, irskog bankara, i barunice Elle van Heemstre, pripadnice nizozemske  aristokracije čiji su preci bili francuski i engleski kraljevi. Audreyin je otac tek poslije svojem prezimenu dodao Hepburn.

Poslije rata su se Audrey i njezina majka preselile u London u kojem je ona učila plesati balet, radila kao model i 1951. počela glumiti u filmovima, većinom u malim ulogama. Glumom se prije svega počela baviti zbog zarade kojom je pomagala svojoj majci. Njezina prva velika uloga bila je u filmu iz 1951. − "The Secret People" u kojem je glumila balerinu. Odabrana je za tumačenje naslovne uloge u broadwayskoj glazbenoj komediji Gigi koja je premijerno prikazana 1951. Za svoju je debitantsku ulogu dobila nagradu "Theatre World Award".
 

Zatim joj je ponuđena uloga u filmu «Praznik u Rimu» s Gregoryjem Peckom. Za svoju je glumu 1953. godine osvojila Oscara za najbolju glumicu.

KRALJICA ŠARMA I STILA

Audrey Hepburn bila je skromna, draga i šarmantna osoba kojoj su uvijek drugi bili na prvome mjestu. To je osobito pokazala kad se već bližio kraj njezina života svojim radom za UNICEF kao ambasadorica dobre volje. Vitkost djevojčice I  uspravno držanje balerine učinili su je ljupkom mladom ženom čiji je stil i danas prepoznatljiv. Posrijedi je nestašna princeza koja istražuje Rim kao anonimna djevojka. Njezine haljine uska struka, stegnute u struku uskim pojasom, sa šarmantno vezanim rupcem oko vrata te s neizostavnim sunčanim naočalama neke su od modnih točaka s kojima nećet pogriješiti ni ovoga proljeća.
 

LIJEPA KAO VEČERNJA ZVIJEZDA
I danas ulicama šetaju ljupke Audrey

Audrey je sama i s Gregoryijem jurila na vespi. Moderna djevojka danas stoji pokraj  automobila (doduše, ovo je oldtimer), ali nešto od Audrey možemo pronaći i u   korzetu koji ističe vitkost. Tu je i frizura nejednakih završetaka kao ona u Audrey. Umjesto suknje, tu su uske hlače od tamna trapera i visoka struka (nisu in samo   one spuštena struka) te polucipele pune pete.
 
» Country diva s devetnaest godina
» Kuća monstrum
» Helena Bonham Carter – neobična filmska zvijezda
» Stevie Wonder
» Ja Tarzan, ti Jane
» Hip-hop je top
» Buntovnik u trapericama, idol generacije – s razlogom?
» Je li ovo tvoj omiljeni film?
» Sofija – talijanska vječna ljepota
» Joan Baez
» 100 najprivlačnijih glumaca
» Bob Dylan
» I Bog stvori ženu
» Svi su ludi za ludim frizom
» Heroji za sva vremena