Početna stranica Pošalji email Verzija za ispis
Otvoren natječaj za dodjelu nagrade Jagoda Truhelka
 
Poštovane gospođe/gospodo ravnateljice/ ravnatelji,
knjižničarke/knjižničari, učiteljice/učitelji rn,
učiteljice/učitelji hrvatskoga jezika,
učenice i učeniice.
Pozivamo Vas na prijavljivanje
na natječaj za Nagradu Jagoda Truhelka
za  književno, literarno i novinarsko stvaralaštvo učenika i/ili učitelja
Najbolji ostvaraji dobit će priznanje i bit će nagrađeni na 3. festivalu priče.
 
Festival i nagradni natječaj organizira
Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih Medioteka
Bukovačka 135, Zagreb, tel./fax: +385 1 4828 938, e-mail: info@medioteka.hr, www.medioteka.hr
 
Nagrade se dodjeljuju za sljedeće kategorije:
Za književno stvaralaštvo učitelja
Za najuspješniju priču
Za internetske novinarstvo učenika
Za najspješniji esej
Za najuspješniju rap-pjesmu
 
 
Cilj Nagrade Jagoda Truhelka
Želimo da učitelji i djeca te mladež dobiju priznanje za svoje pisano stvaralaštvo koje će pomoću suvremenih medija biti dostupno mnogim čitateljima različite dobi. Također, želimo pokazati kako suvremeni mediji (internet) mogu pomoći popularizaciji književnoga i novinarskoga stvaralaštva (čitaonica edukativnoga portala udruge www.medioteka.hr).
 
Ovogodišnja tema
Elektronički i tiskani mediji su svuda oko nas, 
In je biti online svo vrijeme.
No, kako pronaći sebe u mnoštvu poruka,
važnih i nevažnih, lažnih i istinitih, nasilnih i nametljivih, privlačnih i opojnih...?
Ja facebookovac, ja bloger, ja šopingholičar, ja sapuničar,
novi trač, čisti trash, ultimativni must have,
ja filmofil,  ja rocker, ja narodnjak...
Moj mobitel, moj e-mail, moj MP3, moj joystick, moj Play-station,
moj web-site, moj časopis,
tek na kraju moja knjiga... hm?
Gdje sam u svemu tome ja?
Kako se isključiti, a kada i kako uključiti u sveopću bujicu poruka?
Svoja iskustva, promišljanja, zaključke, proteste, rješenja...
opišite u priči, eseju ili rap-pjesmi. Šarolikost poruka može biti poticajna, no ponekad i opterećujuća. Istražite razne mogućnosti njihovih dosega i utjecaja. 
 
Detaljnije informacije
 
Nakon uspješnoga 1. Festivala priče  koji je motivirao stotine djece, roditelja i škola na prikupljanje, stvaranje i recepciju hrvatske tradicionalne i moderne priče, 2. festival priče pokušao je snagom književne i literarne poruke usmjeriti se na jednu temu – slanje poruka o nenasilju. Najbolji ostvaraji dobili su priznanje i bili su predstavljeni na raznolike načine: internetskoj čitaonici, uprizorenjem u dječjem kazalištu, glumom, plakatiranjem, internetskim prikazivanjem, intervjuiranjem... ukratko korištenjem različitih medija.
 
Motivi pokretanja natječaja Jagoda Truhelka
 
Za najuspješnije stvaralaštvo učitelja 
Cilj je kategorije poticanje književnoga stvaralaštva  pojedinaca – prosvjetnih djelatnika te davanje digniteta stvaralaštvu ljudi koji nisu članovi formalnih, književnih udruženja. Ne može se zanemariti činjenica da su mnogi istaknuti hrvatski književnici bili učitelji: Marija Jambrišak, Vladimir Nazor, Mato Lovrak... pa tako i Jagoda Truhelka, nakon Ivane Brlić-Mažuranić – najuglednija književnica u prvoj polovici 20. st. Na Jagodu Truhelku snažan je utjecaj imala njezina učiteljica Magdalena Šrepl i svećenik Stjepan Masper što je urodilo njezinom  ljubavlju prema učiteljskom pozivu i književnom stvaranju. Stvaralaštvo je učitelja tijekom desetljeća učiteljevanja bilo u funkciji oplemenjivanja procesa učenja. Njihovi su uradci ponekad bili tiskani, uprizoreni na školskim priredbama. Učitelji se svakodnevno susreću s književnom rječju, nastoje zainteresirati učenike za čitanje, otkrivanje književnoumjetničkih poruka i ljepote hrvatskoga jezika. Nije stoga čudo da bivaju ponukani na stvaranje koje može pripomoći u njihovim zadaćama i poslanju. No, često puta, vrijedni uratci ostaju u okviru pojedinih razreda ili njihovih zatvorenih ladica. Cilj je nagrade u ovoj kategoriji prepoznati nastale vrijedne književne uratke te tako potaknuti što veći broj učitelja, knjižničara, pedagoga... na književno stvaranje. Ove Vas godine pozivamo da prijavite svoje priče o zadanoj temi.
 
Za internetsko novinarstvo učenika
Cilj je katagorije poticanje istraživalačkoga odnosa prema neposrednu okružju u kojem se živi i svijetu u cjelini. Stoga ćemo pojedine vrste tekstova nagraditi (ove godine esej i rap-pjesmu. Time se nastoji utjecati na odgoj budućih samostalnih, osviještenih i odgovornih građana s pozitivnim stajalištem o mogućnostima aktivna sudjelovanja u provedbi osobnih i profesionalnih ciljeva te odgojnih vrijednosti: otkrivanje hrvatskih nacionalnih, kulturnih vrijednosti, humanističkih stavova. Učenici se tako potiču na raznovrsne oblike izražavanja uz pomoć suvremenih medija, izbjegavanje negativnih posljedica koje mogu nastati zbog niza utjecaja.
 
O stvaralaštvu Jagode Truhelke
 
Jagoda Truhelka, (1864. - 1957.) hrvatska pedagoginja i književnica za djecu i mladež te novinarka poznata je po svojoj ljubavi prema hrvatskom jeziku, prosvjetiteljskom pogledu na učiteljsko zvanje. Osnovnu svrhu odgoja i obrazovanja opisuje riječima: ″ Treba samo da mu se razvije dobro srce, da bude spremno drugima pomoći, druge razveseliti, pa da se prikloni svem, što je lijepo i plemenito.″S učenicima je  priređivala školske priredbe u kojima su zajedno sudjelovali učitelji i učenici te tako pokazivala kako škola može biti mjesto kreativna izričaja i za jedne i druge.
 
Način prijavljivanja:
 
Pozivamo Vas da se javite na natječaj Jagoda Truhelka u kategoriji književnog stvaralaštva učitelja i internetskoga novinarstva učenika. Popunite obrazac i elektroničkim putem pošaljite tekst namijenjen natjecanju s jasno naznačenim podacima. Za nagradu Jagoda Truhelka u prvoj kategoriji pošaljite priču. Tekst priče treba imati 2 – 5 kartica teksta, a pjesma. Pozivamo Vas da potaknete učenike na pisanje eseja o zadanoj temi (1 – 3 kartica teksta) i/ili kreiranje rap-pjesme (do 50 stihova). Škola može poslati njihov uradak. Možete sudjelovati u jednoj ili obje kategorije (ako prijavljujete svoje učenike). Uratke (popunjen obrazac) pošaljite na e-mail adresu: info@medioteka.hr. U subjektu naznačite – Za natječaj Jagoda Truhelka. Ako nemate računalo, uratke (popunjen obrazac) pošaljite na poštansku adresu: Udruga Medioteka, Bukovačka 135,
10 000 Zagreb s naznakom - Za natječaj Jagoda Truhelka.Rok za prijavu je 1. srpnja 2011.
 
 
Obrazac prijave na natječaj za književno, literarno i novinarsko stvaralaštvo učenika i učitelja
Jagoda Truhelka
U kategoriji književnog stvaralaštva učiteljaprijavljujem svoju priču.
Napišite sljedeće podatke:
Ime i prezime autora ________________________________, Zanimanje __________________________________, Naziv ustanove ________________________________, Naslov priče _______________________________ Tekst priče _________________, Naslov priče________________________________ ,
 
Obrazac prijave na natječaj za književno, literarno i novinarsko stvaralaštvo učenika i učitelja
Jagoda Truhelka
U kategoriji internetskog novinarstva učenikaprijavljujem učeničke novinarske uratke esej i/ili rap-pjesmu.
Napišite sljedeće podatke:
Ime i prezime učenika, razred ________________________________, Naziv škole ____________________________, Naslov eseja ______________,Tekst eseja ________________, Naslov rap-pjesme _____________________. Tekst rap-pjesme ______________________________
 
Kriteriji za prosudbu dodjele nagrade
 
Za najuspješnije stvaralaštvo učitelja: 1. originalnost tematike, 2. originalnost književna izričaja, 3. vrijednost književne poruke, 4. raznovrnost metodičke primjene.
Za najuspješnije internetsko novinarstvo učenika: 1. informativnost, 2. originalnost, 3. poticanje i razvijanje čitalačke navike, 4. razvijanje osobnih interesa učenika, 5. poticanje promišljanja o odgovornom ponašanju u užem i širem okružju, 6. mogućnost kvalitetne medijske prezentacije,
 
Pravilnik za dodjelu nagrade Jagoda Truhelka
 
1. Za nagradu u kategoriji stvaralaštva učitelja mogu se prijaviti autori koji se bave odgojem ili obrazovanjem djece u hrvatskom obrazovnom sustavu ili bilo kojom drugom aktivnošću vezanom za odgojno-obrazovna, kulturna postignuća djece i mladih. II. Za nagradu u kategoriji internetskog stvaralaštva učenika mogu se prijaviti učenici u dobi od 9 do 18 godina. III. Tekst mora biti pisan na hrvatskom jeziku i ne smije biti izvođen ili objavljen do svibnja 2012. IV. Tekst ne smije biti objavljen u nekim komercijalnim tiskovinama ili komercijalnim elektroničkim medijima. V. Tekstove će čitati, ocjenjivati i o nagradama odlučivati stručna komisija od četiri člana: književnik, lektor, novinar, urednik. VII. Nagrade se objavljuju i uručuju na Festivalu priče u studenom 2011.
» BAJKE, LEGENDE
 • Legende i mitovi stare Grčke
 • Legende o Indijancima
 • Vila Atrim i čudesna harfa
» NON-FICTION
 • Da sam dečko /Za nagradu Jagoda Truhelka / esej
 • Glas za zemlje spas
 • Gruda oid bljuzge
 • Jedina dopuštena borba je borba protiv nasilja. Zaustavimo nasilje ljubavlju. / Za nagradu Jagoda Truhelka / slogan
 • Junak našeg doba / Za nagradu Jagoda Truhelka / esej
 • Kad bi nasilje zamijenili ljubavlju / Za nagradu Jagoda Truhelka / slogan
 • Korak prema boljem svijetu / Za nagradu Jagoda Truhelka / esej
 • Nasilje / Za nagradu Jagoda Truhelka / esej
 • Nasilje među mladima / Za nagradu Jagoda Truhelka / esej
 • Nasilje nije odgovor / Za nagradu Jagoda Truhelka /slogan
 • Nasiljem pokušavamo osvojiti svijet. Još nitko nije uspio. Pokušajmo voljeti, možda uspije. Recite ne nasilju. / Za nagradu Jagoda Truhelka / slogan
 • Nasiljem se pokazuje snaga šake, a nenasiljem snaga karaktera / Za nagradu Jagoda Truhelka / slogan
 • NE nasilju / Za nagradu Jagoda Truhelka / esej
 • Ne nasilju / Za nagradu Jagoda Truhelka / slogan
 • Ne treba nam slogan da spriječimo nasilje. Treba nam rješenje! /Za nagradu Jagoda Truhelka / slogan
 • Ne želim pognutu glavu... / Za nagradu Jagoda Truhelka / slogan
 • Negdje tamo daleko da vidim mirnu budućnost / Za nagradu Jagoda Truhelka / esej
 • Neka veselo plovi školska lađa... / Za nagradu Jagoda Truhelka /slogan
 • Nemoj se tući... / Za nagradu Jagoda / slogan
 • Nenasilje / Za nagradu Jagoda Truhelka / esej
 • NENASILJE vs. NASILJE /Za nagradu Jagoda Truhelka / esej
 • Neznanje i predrasude / Za nagradu Jagoda Truhelka / esej
 • Plavo, bol i mržnja su boje i osjećaji u očima nasilja... / Za nagradu Jagoda Truhelka / slogan
 • Prekomor
 • Prekomor 2
 • Prijateljstvo čini veliko srce i male stvari / Za nagradu Jagoda Truhelka / esej
 • Pruži ruku, ne šaku / Za nagradu Jagoda Truhelka / slogan
 • Recite NE nasilju / Za nagradu Jagoda Truhelka / slogan
 • Recite ne nasilju / Za nagradu Jagoda Truhelka / slogan
 • Romobil
 • Ružičasta sanjarica
 • Šarplaninac
 • Seksualnost tinejdžera
 • Stop nasilju / Za nagradu Jagoda Truhelka / slogan
 • Telefonska sekretarica
 • Tući se više neću jer želim ljubav i sreću / Za nagradu Jagoda Truhelka / slogan
 • Tucimo se znanjem, a ne šakama / Za nagradu Jagoda Truhelka / slogan
 • Vrijeđaju me u školi / Za nagradu Jagoda Truhelka / esej
 • Zašto ratujemo kad možemo imati mir? / Za nagradu Jagoda Truhelka / slogan
 • Žrtvom te ne čine samo masnice / Za nagradu jagoda Truhelka / slogan
» PRIČE NA HRVATSKIM NARJEČJIMA
 • Pričala mi je baka /Natječaj 1. festivala priče/
 • Stomorica
» PRIČE O ŽIVOTINJAMA
 • Bio jednom jedan mačak
» SA SVIH STRANA SVIJETA
 • Crveni svileni pamuk
 • Kada su stvarane životinje i ptice
 • Mahadeva i ratar
 • Noćno sunce
» SLIKOVNICE 7-77
 • Sretno stablo
» STIHOMANIJA
 • Bijela tišina
 • Magarac u pidžami
» UČITELJSKA STVARAONICA
 • Božićna zvijezda
 • Buka u autobusu /Za nagradu Jagoda Truhelka /
 • Čistitelji
 • Čovjek s kišobranom
 • Cvjećarica
 • Da sam dečko /Za nagradu Jagoda Truhelka / priča
 • Din, don / Za nagradu Jagoda Truhelka / priča
 • Ehkolozi
 • Gusar Marko / Za nagradu Jagoda Truhelka / priča
 • Ime rijeke
 • Jezero u prikrajcima /Za nagradu Jagoda Truhelka / priča
 • Ježić Čupko / Za nagradu Jagoda Truhelka / priča
 • Kako je Žižak vratio svoj žar / Za nagradu Jagoda Truhelka / priča
 • Kako je Žižak vratio svoj žar / Za nagradu Jagoda Truhelka / priča
 • Leptir i pauk / Za nagradu Jagoda Truhelka / priča
 • Ludi Rudi
 • Mala škola / Za nagradu Jagoda Truhelka / priča
 • Mekušac
 • Najjači tata
 • Otok dragulja
 • Petorica
 • Preobražaj / Za nagradu Jagoda Truhelka / priča
 • Priča o djevojčicama i oblaku / Za nagradu Jagoda Truhelka / priča
 • Priča o maloj vili ili Svako biće katkada treba pomoć /Za nagradu Jagoda Truhelka / priča
 • Prijateljstvo / Za nagradu Jagoda Truhelka / priča
 • Rajske jabučice /Za nagradu Jagoda Truhelka / priča
 • Sudar / Za nagradu Jagoda Truhelka / priča
 • Sudar / Za nagradu Jagoda Truhelka / priča
 • Svađalice
 • Tina / Za nagradu Jagoda Truhelka / priča
 • Upoznajte Adama
 • Voda / Za nagradu Jagoda Truhelka / priča
 • Zašto Lucija ne voli matematiku / Za nagradu Jagoda Truhelka / priča