Naslovnica
Knjiga Divlji dječak Mate Lovraka među deset najljepših hrvatskih knjiga odlazi u Frankfurt i Leipzig
Zaklada Stiftung Buchkunst iz Frankfurta potvrdila je izbor i prispijeće najljepših hrvatskih knjiga, objavljenih u razdoblju  od 9. kolovoza 2008. do 9. kolovoza 2009., za izložbu Book Art International koja se održava u sklopu Sajma knjiga u Frankfurtu od 14. do 18. listopada 2009. te za izložbu Best Designed Books From All Over the World  koja se održava u sklopu sajma u Leipzigu tijekom ožujka 2010.

Od 44 naslova pristigla na natječaj Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Ocjenjivački je sud, u čijem su sastavu i ove godine bili akademski slikar Marcel Bačić (predsjednik Ocjenjivačkog suda), akademik Josip Bratulić, akademik Tonko Maroević, mr. sc. Mikica Maštrović, voditeljica Grafičke zbirke u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, te dizajner Luka Gusić, izabrali su i knjigu Mate Lovraka Divlji dječak u izdanju Sretne knjige. Uredila ju je Jadranka Žderić, likovno oblikovao Zdenko Bašić, a grafički Mario Ostojić.

Veliko nam je zadovoljstvo što je ovaj naslov odabran od tako eminentnih stručnjaka. Tim veća je radost jer se radi o knjizi za djecu i mlade koja progovara vrlo kritički o alkoholizmu djece koji je bio opći društveni problem i u vrijeme kada je Lovrak pisao. Nadamo se da će ova vrijedna knjiga doći do novih generacija čitatelja.

Ulomak iz knjige Divlji dječak Mate Lovraka
Dok su se odrasli zabavljali, nisu primijetili da je mali Petar plačući otišao i na vratima zaprijetio Luki da će mu se osvetiti nožem. Kad se krčmarica bunila protiv učitelja trezvenjaka, prvi je mali Slavko izišao iz krčme, a za njim i ostali. Ostao je jedino pobjednik, slugančić pastir, dječak Luka, klempavog uha. Krčmar mu je dao zemičku, salame, dvije proste cigarete i decilitar rakije. On je sjeo za jedan sto. Jeo je, pio rakiju i pušio. Osjećao se velikim, jakim, svojim, dobio je želju da i on lumpa kao odrasli. Bećarski i rodoljubni pjevači dovukli su dečka za savoj stol i opili ga još jednom bočicom rakije. Kad je Luka zapalio drugu cigaretu i uvukao dim u pluća, problijedio je na smrt i povratio zemičku, salamu i rakiju pod sto. Htio je da se digne i izađe van na zrak, ali nije mogao.


Sretna knjiga d.o.o., Bukovačka 135, 10 000 Zagreb,
tel.: +385 1 4828 938, fax: 4828 938, e-mail: sretnaknjiga@sretnaknjiga.hr

Vježbajmo zajedno
Znam što želim
Sretna knjiga - Internet trgovina