Početna stranica Pošalji email Verzija za ispis
U djetinjstvu sam maštala da postanem daktilografkinja
Bojana je sa 17 godina primljena u baletni ansambl HNK-a u Zagrebu, dvije godine poslije odlučila se baviti glumom, a nedavno je uspješno vodila Doru.
 
  
NEZABORAVNA LJETA U RAPCU
Koje ti je sjećanje iz djetinjstva najljepše?
BOJANA: To je svakako ljetovanje u obiteljskoj kući u Rapcu. Ondje smo se jednom godišnje svi okupljali, cijela
porodica i puna dva mjeseca provodili zajedno. Imam 12 bratića i sestrični i ta su mi ljeta doista nešto najljepše što pamtim.
Jesi li sačuvala i neka prijateljstva iz djetinjstva?
BOJANA: Da, to su prijateljice iz baletne škole. Poznajemo se od osme godine i dandanas smo vezane jedna na drugu. Mislim da je prava rijetkost sačuvati prijateljstva iz tako ranih dana i zato su mi ona jako vrijedna.
 
PRVA LJUBAV - BALET
Što si željela biti kad si bila mala?
BOJANA: Kao klinka maštala sam o tome da postanem daktilografkinja ili tajnica u banci. Obožavala sam se igrati papirima. Ali isto tako voljela sam se preoblačiti: jedan dan bih bila dimnjačar, drugi medicinska sestra... na kraju sam ipak izabrala pravo zanimanje - mogu mijenjati lice kad god to hoću.
Nije tajna da si se kao klinka zaljubila i u balet.
BOJANA: Istina. Balet je moja prva ljubav i taj mi se san uz veliki trud i ostvario. Obitelj me nije ni ohrabrivala ni sputavala, iako su mi predlagali da se bavim medicinom. No medicinu nisam osjećala kao nešto meni blisko.
 
OBOŽAVALA SAM HRVATSKI
Istovremeno si išla u dvije škole.
BOJANA: lako je bilo teško istodobno ići u redovnu i baletnu školu, upornost i ljubav prema baletu doveli su me do cilja. Nakon završene srednje baletne škole primljena sam u ansambl HNK-a. Imala sam 17 godina i svoj kruh u rukama. Ali nisam voljela samo balet. I u redovnoj školi imala sam omiljene predmete. Obožavala sam hrvatski, a poslije još biologiju i povijest. Moram priznati da mi je slabija strana bila matematika. U srednjoj sam školi išla čak na popravni i na kraju dobila trojku.
Jesi li voljela čitati lektiru?
BOJANA: Kao mala nisam čitala lektiru, što danas ističem kao veliki minus, jer smatram da obrazovanje bez knjiga nije potpuno. Ja sam taj nedostatak ipak nadoknadila u srednjoj školi. Moram priznati da mi je tu puno pomogla profesorica iz hrvatskog, jer je njezin pristup bio zanimljiv. Razgovarali bismo, analizirali pojedine likove pa mije čitanje postalo užitak.
 
BOŽE, STVARNO SAM NAPRAVILA PUNO
Kad si postala balerina, rodila se nova želja.
BOJANA: Nakon dvije godine angažmana u baletu HNK-a, poželjela sam nešto novo. Gluma je bila logičan slijed. Ja sve važne odluke donosim preko noći pa ne mogu reći da sam išta planirala. Jednostavno sam odlučila da se počnem baviti glumom. No ipak treba biti dovoljno hrabar i nositi se s posljedicama svoje odluke. Moja je poruka svim klincima koji se još traže: budite svoji i ostanite vjerni onome što je vama važno.
No jedna od posljedica tvoje odluke brojne su nagrade i priznanja.
BOJANA: Ja sam od onih osoba koje, dok rade, obično nisu svjesne nekih stvari. Kad su mi ponudili ulogu u "Brezi", uopće nisam shvatila koliko je ta uloga velika. Tek kad je sve bilo gotovo, kad sam dobila brojne nagrade, shvatila sam to i razmišljajući o njoj, rekla bih sebi: "Bože, stvarno sam napravila puno."
 
MAMA MI JE NAJVAŽNIJI KRITIČAR
Koliko su ti kritike pomagale i odmagale u radu?
BOJANA: Glumac je stalno izložen kritikama i normalno je da ima uspona i padova. Stvar je samo kako ćeš te kritike prihvatiti. Smatram da su mi loše uloge pomogle da postanem bolja nego što sam bila prije četiri godine. Danas sam samouvjerenija i sigurnija u sebe. To je kao kad u školi dobiješ jedinicu, onda zagriješ stolicu i na kraju dobiješ peticu.
Imaš li neke uzore?
BOJANA: Borisa Dvornika izrazito cijenim, pa Mariju Kohn koja i danas radi punom parom. Usuđujem se reći da je tu i moja mama (Božidarka Frajt), ujedno moj najvažniji kritičar. Ali opet kažem, bez obzira na sve uzore, čovjek uvijek treba biti vjeran sebi.
 
NAJ..., NAJ...   
Boja: plava      
Knjiga: Pukovniku nema tko pisati
Film: Ples na kiši, Kum, Klub boraca
Biljka: drvo naranče, uopće sve što nije zeljasto.
Uspomena: ima ih puno, a vezane su uz moju obitelj i prijatelje.      
Obožavam: životinje, prirodu, skijanje, ljetovanja, kino...
Ne volim: čekati, a toga u glumačkom poslu ima napretek.  
 
Pripremila Elizabeth Homsi
(arhiva časopisa Zvrk)
 
 
 
» Danijela Martinović
Vesela Danijela voli tužnog klinca... malog princa!
»
Je li bolji HRT-ov show ili show NOVE tv?
»
Vesela Danijela voli tužnog linca - Malog princa
»
Sanja voli izreku - Nikad ne reci nikad
» Ivana Banfić
Mjesečno pročitam dvije knjige
»
Kad su djeca u pitanju, nema kalkulacija
» Tatjana Jurić
Volim se rolati, obožavam životinje
» Danijela Martinović
Vesela Danijela voli tužnog klinca... malog princa!
» Edo Maajka
Za rap star, a za košarku toljaga!
» Ida Prester
(Ne)popularna cura! What!
» Tulio Demetlika
Od debatnoga kluba, skate-parka do Hrvatskoga sabora
» Branka Slavica
Kad bi Slavica bila predsjednica...