Početna stranica Pošalji email Verzija za ispis
Od pranja vjetrobranskih stakala preko turizma do pomoći u administraciji
Ljetnim poslovima zaradite novac za ljetovanje
 
Ljeto je vrijeme kad se mnogi koji inače ne rade odlučuju za pronalaženje posla, a oni koji rade tijekom godine, često ljeti mijenjaju svoj uobičajeni posao. Kako praznici traju od lipnja do rujna, odnosno puna dva mjeseca, mnogi se odlučuju bar dio tog vremena iskoristiti da bi zaradili.
 
Naravno, neki rade cijelu godinu upravo zato da bi ljeto mogli provesti uživajući. Za one koji odluče ljeto provesti radno, mnogo je opcija: osim uobičajenih poslova koje preko godine radi većina nas kao što su rad u skladištu, anketiranje, dijeljenje letaka, hostesiranje ili rad u telefonskim službama, ljeto pruža i neke druge, često i profitabilnije mogućnosti.
 
Najpopularnije benzinske crpke
 
Naravno, oni kojima novac nije glavni motiv, mogu darovati svoje vrijeme i rad u dobru svrhu. Volonteri se uvijek traže, bilo da rade s ljudima, bilo sa životinjama. Svi oni koji inače nemaju vremena ili se nikad nisu pokušali baviti volontiranjem mogu svoje slobodno vrijeme tijekom ljeta iskoristiti da bi pomogli, što je vrijedno i lijepo iskustvo, ali na koje se ipak odlučuje manji broj osoba. Većina mlade populacije ljeti pokušava zaraditi novac za more, putovanje ili sličan cilj. Ovisno o afinitetima i željama, biraju različite poslove, od ozbiljnijih, vezanih uz posao koji žele raditi kad završe školovanje do poslova koje biraju samo zbog mogućnosti dobre zarade.Vrijeme godišnjih odmora jača potražnju za ispomoći na administrativnim poslovima u mnogim tvrtkama i popunjavanje praznih radnih mjesta na određeno vrijeme.
 
Najpopularniji ljetni poslovi
• rad na benzinskoj crpki
• animatori
• rad u kafiću na moru
• rad na štandovima na moru
• čišćenje apartmana
 
Ti poslovi katkad posluže kao odskočna daska za stalni rad u željenoj tvrtki i mogu pružiti uvid u ozračje i način rada određenoga kolektiva. Ipak, većina ih je ipak samo privremena, čega treba biti svjestan svatko tko prihvati posao. Koliko god se iskazali na nekom poslu, makar i potrošili cijelo ljeto radeći u tvrtki svojih snova, kada dođe jesen, postoji mogućnost da ne dobijete stalni posao. Neki će ljeto iskoristiti za praksu, svjesni da je i to dobro ulaganje u budućnost.
 
- Radit ću u Autokući Zubak mjesec dana, što je meni i još nekim učenicima predložio profesor. Rad će biti plaćen, a ako se iskažem, obećane su mi i neke nagrade - kaže Stjepan. On i tijekom godine radi, ali za takvu praksu kaže da ima vremena samo tijekom ljetnih mjeseci.Osim takvih ozbiljnijih poslova za lijepa vremena otvaraju se mjesta na uvijek popularnim benzinskim crpkama. Pranje prozora prljavih automobila mnogima se ne čini primamljivo, ali potražnja za tim poslovima uvijek višestruko nadmaši ponudu, najviše zbog mogućnosti dobre zarade, koja ovisi o simpatičnosti i sposobnosti onih koji ih rade. Zanimanje je toliko da se o radu tijekom ljeta na nekim posjećenijim crpkama dogovara još u siječnju ili veljači, a mnogi studenti kažu da je čak potrebno imati poznanstvo ili vezu da bi se takav posao dobio.
 
Veća ponuda od potražnje
 
- Prednost imaju djeca zaposlenika i općenito oni koje zaposlenici poznaju - priznaje Karolina. Ona će drugo ljeto zaredom radom na benzinskoj pokušati zaraditi za ljetovanje i kaže da je to prilika koju nepropušta. - Radi se po dva tjedna, osam sati na dan, i naporno je, ali se isplati - kaže Karolina.Oni koji ne žive na obali često se odlučuju za poslove koji im omogućuju da ljetne mjesece provedu kraj mora. Tako će neki u zamjenu za smještaj (a često i hranu) pomagati, čistiti apartmane, raditi u kafićima ili na štandovima u primorskim mjestima. To je, naravno opcija samo za one kojima nije problem raditi na odmoru i koji ne odvajaju strogo vrijeme rada od onog za uživanje.
 
Ponuda takvih poslova često je višestruko veća od potražnje, što mladima omogućuje da biraju gdje će raditi, a pri odabiru je važno na neki način provjeriti poslodavca da bi se izbjegle neugodne situacije. Nipošto nije promišljeno otputovati u nepoznato mjesto da biste radili za nepoznatog čovjeka da prije toga ne provjerite o kakvu je poslodavcu riječ, je li korektan u odnosu sa zaposlenicima i pri plaćanju i kakav točno smještaj pruža sezonskom radniku. Sve je popularniji ljetni posao u posljednjih nekoliko godina i animatorski. Audicije za ta mjesta većinom su već završene, ali još ih je moguće naći iako u obzir dolaze samo oni koji se dobro služe s bar dva strana jezika.
 
Animatorski posao obično je vrlo korektno plaćen, ali i prilično naporan i zahtijeva velik angažman. Rad s grupom i vježbanje stranih jezika u komunikaciji s originalnim govornicima mnogima može biti korisno iskustvo iako će se možda nekima činiti previše zahtjevnim za ljetni posao. Naime, animatorski poslovi naporni su fizički i psihički i obično se radi cijeli dan, a čak i kad animator ne radi, mora se pridržavati određenog kodeksa ponašanja.
 
Rad u inozemstvu
 
Osim mogućnosti koje se nude u zemlji, postoje i opcije koje mladima omogućavaju rad u inozemstvu. Putničke agencije nude angažmane namijenjene upravo studentima koji spajaju rad i putovanje. Tako, primjerice, jedna putnička agencija nudi čak dvije opcije koje mladi mogu iskoristiti tijekom ljeta ako se prije pobrinu za rješavanje svih detalja vezanih uz razne dozvole koje je potrebno nabaviti. Opcija Work and Travel u jednoj od agencija omogućuje mladima da rade i putuju po Americi. Radom u nacionalnim zabavnim parkovima, na rančevima, u hotelima ili kockarnicama svatko može zaraditi i nakon toga mjesec dana putovati po Americi. Naravno, oni koje u rujnu svake godine čeka mnogo ispita, tu opciju ne mogu iskoristiti.   Oni koji žele raditi tijekom ljeta, lako će naći posao iako su 'bolji' poslovi unaprijed rezervirani mjesecima.
 
Zarade

Koliko će netko zaraditi preko ljeta uistinu najviše ovisi o njegovoj sposobnosti da pronađe idealnu priliku i da je maksimalno iskoristi. Radom na prometnoj crpki simpatična djevojka može zaraditi i do 500 kuna na dan, koliko god to nevjerojtno zvučalo. Konobarski poslovi na moru također mogu biti izuzetno isplativi, što naravno najviše ovisi o kafiću u kojem se radi. U elitnim kafićima spretni i okretni mogu zaraditi i astronomske svote od sedam do deset tisuća kuna.

Poslovi koji uključuju prehranu i smještaj obično su slabije plaćeni od ostalih, upravo zbog pogodnosti koje nude. Međutim, koliko god se činilo logično prihvatiti bolje plaćen posao na moru i sam si platiti smještaj, zapravo su upravo ti poslovi vrlo dobri. Ako nemate troškova, sve što zaradite možete potrošiti po želji. Oni koji sami plaćaju smještaj često izvuku deblji kraj zbog visokih cijena u priobalnim mjestima, i veliki dio zarade ostave plaćajući sobu i hranu.
» Usluga održavanja dvorišta
» On line web biznis
» Ako znaš, instrukcije su spas
» Počni raditi prije šesnaeste
» Budi good girl or boy – pruži svoju pomoć