Početna stranica Pošalji email Verzija za ispis
Pozivamo te da ispričaš svoju priču (jasno, može i anonimno) jer životno iskustvo i sve pouke do kojih dolazimo (naše ili nečije druge) imaju neprocjenjivu vrijednost.
Ivanova priča: Nikad nije tako crno kako ti se čini
Imao sam napadaje depresije, krize identiteta, čak sam pomišljao i na samoubojstvo, sve mi je bilo zbrčkano i činilo mi se kao da nikoga nema da mi pomogne, sve savjetodavne službe činile su mi se nekako nedostupne.
 
 
Prije nekoliko godina iznenada mi je umro otac od srčanog udara. Kao najstarije dijete u obitelji preuzeo sam brigu za majku, mlađeg brata i sestru te, dakako za sebe, a bilo mi je samo 15 godina. Nisam se najbolje slagao s ocem, uvijek sam se čudio kako smo zapravo bili bliski, a opet nekako udaljeni.
 
Ne znam zašto nam tako mnogo treba da svojim bližnjima kažemo što osjećamo prema njima. Izgubiti nekog bližnjeg i nastaviti svaki dan normalno živjeti činilo mi se nemogućim. Manje od godinu dana nakon očeve smrti došli su i moji završni ispiti u školi, bio sam pod velikim pritiskom i sve mi je bilo teško. Morao sam brzo odrasti.

Imao sam napadaje depresije, krize identiteta, čak sam pomišljao i na samoubojstvo, sve mi je bilo zbrčkano i činilo mi se kao da nikoga nema da mi pomogne, sve savjetodavne službe činile su mi se nekako nedostupne. No nastavio sam nekako živjeti, trpeći u tišini, ali u nadi da će sve jednog dana biti bolje i da će se moj život promijenti.

Prije očeve smrti sudjelovao sam u različitim volonterskim poslovima za mlade, u sklopu svoje lokalne zajednice, imali smo različite radionice u kojima smo izražavali svoja mišljenja i nastojali nešto učiniti u lokalnoj zajednici. To me održalo u tom teškom vremenu, ondje sam i upoznao jednog od mentora s kojim sam mogao razgovarati, poslije čega se sve počelo polako mijenjati. S mentorom sam potigao odnos kakav na žalost nikad nisam imao sa svojim ocem. Postao sam siguran u sebe, usredotočen na život i koncentriran na ostvarenje životnih ciljeva.
 
Nije lako nositi se s gubitkom bliske osobe, ali mislim da je potrebno imati vjere, ostati pozitivan i siguran u ono što želim od života, jer sve ni tada nije tako crno, kako nam se na prvi pogled čini.