Početna stranica Pošalji email Verzija za ispis
Treba li biti savršena kao Modesty Blaise
Stripovski lik koji se uvijek iznimno sviđao čitateljima (posebno muškim) godinama oduševljava svojom ljepotom, dosjetljivošću, hrabrošću u borbi protiv zlikovaca.
 

Strip-heroina – uzor čitateljicama?

Strip junaci mahom su bili – muški likovi. No, Modesty Blaise lik je koji je vrlo uspješno ostvario karizmu prave strip-junakinje dostojne najpopularnijih crtanih likova. Zašto je to uspjelo Modesty: zbog njezine ljepote, samozatajnosti, mudrosti, pomalo pritajene agresivnosti...  teško je reći. No, sve što čini jako joj dobro ide. U svakom slučaju poistovjećivanje s ovim likom djevojčicama nije baš jednostavno jer osim ljepote, tu je i niz drugih osobina. Modesty je hrabra i neovisna, spretna i dosjetljiva u rješavanju najzamršenijih slučajeva.
 

Modesty Blaise je izmišljeni lik iz istoimenog stripa nastalog 1963. godine. Autori stripa bili su Peter O'Donnell (scenarij) i Jim Holdaway (crtež). Strip prati doživljaje Modesty Blaise, neobične mlade žene s mnoštvom talenata i kriminalnom prošlošću, te njenog vjernog prijatelja Willie Garvin-a. Strip je ekraniziran tri puta -  1966, 1982. i 2003. godine, a postoji i trinaest novela, te kolekcija kratkih priča koje su nastale1965. godine. Puno kritičara smatra rane godine stripa klasičnim primjerom avanturističkoga stripa, dok se romani smatraju klasicima avanturističkoga žanra. Godine 1945. djevojčica bez imena bježi iz zarobljeničkoga logora u Kalyros-u,  u Grčkoj, ne sjećajući se svoje kratke prošlosti. Po završetku Drugog svjetskog rata, djevojčica luta Mediteranom i Arabijom, te na tim svojim lutanjima uči umjetnost preživljavanja u negostoljubivim svjetovima. Postaje dobra prijateljica s još jednim lutalicom, mađarskim znanstvenikom po imenu Lob, koji joj pruža obrazovanje i daje ime: Modesty Blaise.  Modesty će kasnije preuzeti kontrolu nad kriminalnom bandom u Tangeru , te će pod imenom Mreža proširiti «vladavinu» bande na cijeli svijet.

Modesty ima muškog pomoćnika

U to vrijeme Modesty upoznaje Willie Garvin-a. Usprkos očajničkom životu koji je tada proživljavao, Modesty uviđa njegov potencijal i nudi mu posao. Inspiriran njenim povjerenjem u njega, Willie napreduje, te postaje Modesty-na desna ruka u Mreži i najvjerniji prijatelj. Njihova veza je zasnovana na uzajamnom poštovanju u zajedničkim interesima, ali nikada nisu postali ljubavnici, iz straha da će to ugroziti posebnost njihove veze. Willie je uvijek zove Princeza – i on je bio jedina osoba kojoj je Modesty dozvolila takav način obraćanja. Kada je procijenila da je prikupila dovoljno novaca, Modesty odlazi u «mirovinu», i seli se u Englesku u pratnji Willie-ja. Kako im je život bogataša bio dosadan, prihvaćaju poziv za pomoć koji im je uputio Sir Gerald Tarant, visoki dužnosnik Britanske tajne službe — gdje zapravo i počinje priča o Modesty Blaise.

Modesty i Willie – borci za pravdu

Mnoge pustolovine zasnovane na slučajevima u koje su umiješani Modesty i Willie zbog njihove suradnje s Tarant-om. Međutim, Modesty i Willie nerijetko pomažu i potpunim strancima ili se svojevoljno bore protiv ekscentričnih zlikovaca na egzotičnim lokacijama , zbog želje za izvršenjem pravde; "duhovi" iz njihove prošlosti u Mreži ih također proganjaju s vremena na vrijeme. Iako ni Modesty i Willie ne oklijevaju ubiti ako je neophodno — a  u nekim prilikama preuzeli su i uloge sudije, porote i krvnika. Ipak,  izbjegavaju pretjeranu silu kad god je to moguće, često se oslanjajući samo na svoje posebne vještine. U duhu drugih popularnih stripovnih i literarnih likova, Modesty i Willie  nisu starili tokom desetljeća; Modesty je uvijek bila opisivana kao djevojka sa otprilike 26 godina, dok je Willie nekoliko godina stariji. Jedini izuzetak je bio u kratkoj priči iz 1996. "Cobra Trap"  — zadnjoj priči o Modesty Blaise — u kojoj je radnja smještena u neodređenoj budućnosti u kojoj Modesty ima oko 40 godina, dok Willie ima oko 50.

Modesty Blaise je debitirala u londonskim večernjim novinama The Evening Standard 1963. Strip je bio objavljen u raznim drugim novinama i magazinima iz Južne Amerike, Sjedinjenih Država, Indije, Malezije, Australije i Škotske. Nakon smrti Jim Holdaway  1970. godine, strip će crtati Španjolac Romero.
» odgovornost , strip , superman , bijes , cyberpunk , dječji program , dobre vijesti - loše vijesti , film , gej , globalno selo , hetero muškarci , informacija , internet , kirurški nož , komunikacija , matrica , mreža , nasilje , nasilni sadržaji , povijest nasilja , psihičko nasilje , ratna područja , reality show , savršene junakinje stripa , sigurnost , subkultura nasilja , superheroji , televizija , tijelo , video igra , vječna mladost