Početna stranica Pošalji email Verzija za ispis
Poplava loših vijesti može nas preplaviti

Kažu da dan treba početi sa osmijehom, jer se po jutru dan poznaje. Ako je zaista tako, onda svakako dan ne treba početi s novinama ili televizijom, jer će nam nakon bujice loših vijesti vrlo brzo nestati osmijeh s lica. Naslovi s ogromnim slovima koja se mogu pročitati i iz pristojne daljine mame svojom senzacionalnošću i brutalnošću. Sve i da ne želimo, pogled nam se lijepi za njih, a urođena znatiželja nas tjera da nastavimo sa čitanjem svega onog što bismo rado zaboravili istog trenutka. Ali, ne možemo. Jer kada dođemo na posao, ili se nađemo u nekom društvu, drugi su pročitali isto to i slijede komentari, stavovi, mišljenja i analize. A loše vijesti pretiču jedna drugu i u jednom trenutku mi postajemo svjesni nelagode, a da ne znamo odakle zapravo potječe.
Možda upravo od tih loših vijesti koje su od sporadičnih kapi prerasle u žestok pljusak koji nas obasipa u posljednje vrijeme. Postoji li način da se zaštitimo? Loše vijesti ne mogu nas ostaviti ravnodušnim, jer nam je kao ljudskim bićima empatija bliska. Pa ipak, možemo li na slabim nam leđima nositi sve nevolje ovoga svijeta, kad nam je i svojih vlastitih sasvim dovoljno?
Naravno da ne. Bez namjere da djelujemo bezosjećajno možda bi ipak trebali preskočiti naslovne strane i krenemo od onih manje stresnih. Kultura, zabava, pa i poneka trač rubrika neće zasmetati. Sve što će zadržati osmijeh na licu. Zaista nije iznenađujuće što je - po statistikama - opala gledanost vijesti ako uzmemo u obzir da jedna prosječna informativna emisija počinje s prometnim nesrećama, nastavi s poplavama i požarima, a završi s najavom ili neprestanih kiša, ili tropskih vrućina. Ne možemo spriječiti gotovo ništa od navedenog, ali možemo... promijeniti program ili stranicu u novinama. Štedeći sebe od preteškog bremena koje je pritislo planetu možemo učiniti mali korak za čovječanstvo, ali veliki za sebe. I to više njih, jedan po jedan. Prvo početi dan sa osmijehom, pa onda potražiti zabavne stranice u novinama, pa na poslu razmijeniti zanimljive teme sa različitih strana. Kada se već napravi tih prvih nekoliko koraka na osmijeh se nadoveže dobro raspoloženje koje uz malo sreće možemo prenijeti na druge. Prirodna posljedica dobrog raspoloženja grupe je bolja komunikacija među ljudima, a samim tim i lakše, bolje i kvalitetnije završen posao. U takvoj atmosferi se malko zaboravi i na osobne probleme, pa kad krenemo kući dobre volje, dijelić toga što se dogodilo tijekom dana odnesemo i tamo. I tako.... Dođe kraj dana, sad nam jenešto ljepše, a da opet ne znamo zašto, što je u ovoj varijanti manje važno. A u biti, samo smo preskočili loše vijesti.
 
 
 
 
» odgovornost , strip , superman , bijes , cyberpunk , dječji program , dobre vijesti - loše vijesti , film , gej , globalno selo , hetero muškarci , informacija , internet , kirurški nož , komunikacija , matrica , mreža , nasilje , nasilni sadržaji , povijest nasilja , psihičko nasilje , ratna područja , reality show , savršene junakinje stripa , sigurnost , subkultura nasilja , superheroji , televizija , tijelo , video igra , vječna mladost