Što svaki vlasnik pasa mora znati?
 
BUHE se na psima mogu spriječiti. Svoga ljubimca dobro istrljajte lovorovim listom ili ga lagano premažite čajem od lovorova lista. Taj miris neće smetati psu, a buha neće biti ni blizu. Nekoliko listova lovora možete staviti i u ležaj životinje.
DLAKA vašeg ljubimca bit će sjajna ako mu povremeno dajete sirovo žumance. Previše mrkve u prehrani može naškoditi crnoj dlaci. Od karotina u mrkvi dlaka može dobiti neželjen crvenkast sjaj.
HRANA vašem psu mora biti raznovrsna. Psu nikada nemojte davati bjelance jer je to za njega štetno. Hranite ga ovisno o dobi 1-3 puta u danu, a poželjno je u isto vrijeme.
KOSTI su dobre za psa, jer time on razgibava čeljust i jača zube, no nipošto nemojte psu dati pileće kosti. On će ih razmrviti i prijeti opasnost da mu se zabodu u grlu. Kuhane goveđe kosti najbolji su odabir. Kuhajte ih samo 5 minuta, jer dulje kuhane kosti mogu izazvati začepljenje.
KUPANJE psi baš ne vole. Ipak, nakon svakog izlaska psu treba obrisati šape i prebrisati dlaku. Kupati i šamponirati možete ga 2-3 puta u godini vrlo blagim šamponom (najbolje je kupiti šampon za pse). Prečesta kupanja mogla bi poremetiti prirodni zaštitni sloj na dlaci.
LANAC psu mora biti dovoljno dugačak da se on može kretati. Barem jednom u danu vodite ga u šetnju da se istrči.
OGRLICA mora biti od kože, jer samo kožna ogrlica "diše". Ona mora biti dovoljno velika i ne previše stegnuta. Najbolje su ogrlice koje idu psu ispod prsa. Na ogrlicu stavite markicu koja potvrđuje da je pas cijepljen i napišite svoju adresu i telefonski broj.
VODILICA prije svega mora biti čvrsta i udobna, i psu i vama, jer će vas u protivnom zarezati čim pas povuče.
ZUBI vašega psa bit će čisti i zdravi ako mu više puta u tjednu dajete jabuku. Ona će spriječiti taloženje kamenca.
 
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr