Tigrica, vesela papigica
Dosadno joj je kad je sama.
Točno. Ne voli živjeti sama. Trebalo bi nabaviti dvije tigrice. Odaberi dva mužjaka, lakše ih je pripitomiti. Najlakše je držati u kavezu papige, zatim kanarince i dijamantne mandarine.
 
Svaki se tjedan tušira.
Točno. Nekoliko kapi vode i tvoja će papigica imati zdravo perje. Redovito je nadgledaj. Sjajne okice, gladak kljun i perje znak su zdravlja. Svaki je tjedan vagaj, ne smije mijenjati težinu. Ako se deblja ili mršavi, zovi veterinara.
 
Mora letjeti 20-ak minuta u danu.
Točno. Kao i ti, imaju potrebu za kretanjem. Smjesti je u zatvoren prostor. Ako se ne želi vratiti u kavez, baci rubac na nju, uhvati je i vrati u kavez.
 
Ima potrebu za širokim prostorom.
Točno. Treba joj veliki kavez da bi mogla širiti krila. Namjesti joj malo gnjezdašce: okomite štapove, prečke, specijalne predmete za dno kaveza i prekrivač za kavez kad ide na spavanje.
 
Smjesti kavez u onu prostoriju kuće u kojoj se najčešće boravi da bi imala društvo.
Pozor: nikad ne stavljaj kavez na sunce ili na propuh.
 
Jede samo sjemenke.
Netočno. Jede najviše sjemenke, ali i hranu sjeckanu na komadiće ( celer, mrkvica...) i sipinu kost.
Pije vodu.
 
Prekrasnih boja i bogata rječnika, uvijek ih je primamljivo pripitomljavati. Na žalost, ove egzotične ptičice jako loše podnose nedostatak slobode. Ako želiš brbljavu ptičicu, dresiraj papigicu. Jako je dobar imitator: može čak i reproducirati zvonjavu telefona! Kad si sam s njom, ponavljaj ime bez prekida. Naginje glavu na stranu? Super! To znači da te sluša! Uskoro će ti sletjeti na prst kad je budeš zvao i izgovarat će ti ime.
 
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr