Buhe kod mačaka
Buha sim, buha tam pa na - macu

U mačjem svijetu postoje neki problemi koje treba rješavati kao na primjer problem buha.Taj je problem čak izraženiji kod mačaka nego kod pasa sa obzirom da mačje buhe mogu ići i na ljude.

Buhe su izraženiji problem u ovim ljetnim mjesecima ali sa obzirom na naš urbani način života buhe su postale cijelogodišnji problem.

 
Ako je vaš stan slučajno zaražen sa samo dvije buhe muškom i ženskom unutar samo 15 dana u vašem se stanu može izleći 5oo mladih buha, koje opet u istom ciklusu mogu imati isto toliko itd... tako da u cca 45 dana u stanu imate poplavu buha oko 25 milijuna komada. Zavisno od vrste buha njihov je životni vijek od nekoliko mjeseci do 2 godine.

Buhe se mogu pojaviti i u čistim stanovima

Nažalost moramo razuvjeriti sve one koji misle da se buhe javljaju u prljavim sredinama, naime čak i redovito čišćenje stana i usisavanje rješava vas poprilici oko 50 % populacije buha. Čim primjetite prve buhe u svom stanu važno je odmah reagirati, kao prvo temeljito usišite cijeli stan i tu vrećicu od usisivača odmah bacite u spremnik sa smećem. Također najvjerojatnije ćete morati upotrijebiti i neki sprej ili prašak da ubijete odrasle buhe isti ćete postupak morati učiniti i sa svim tepisima i tapiserijama u stanu tj. sa svim pogodnim mjestima za skrivanje buha.Kod ovog postupka željeli bismo vam napomenuti da takve proizvode koristite isključivo po preporuci proizvođača inzistirajte u pet shopovima da vam cijeli postupak detaljno objasne( možda je čak bolje takve preparate kupovati kod veterinara ili u ljekarnama).

 
Oprezno s preparatima!
 
Željeli bi napomenuti da kod izbora preparata treba također paziti što želimo sa buhama jer neki preparati djeluju samo preventivno, neki djeluju samo na odrasle primjerke dok ima i preparata koji djeluju i na ličinke, pa to treba imati na umu. Isto tako kao što moramo očistiti zaraženi prostor u kojem borave buhe tako isto moramo očistiti i našu mačku od buha.

Pridržavajte se isto uputa proizvođača i zapamtite da sa više preparata od dozvoljenog možete samo štetiti tj u krajnjem može dovesti i do otrovanja mačke. U nekim je slučajevima dostatno samo jedno tretiranje zaražene mačke dok je kod nekih otpornijih vrsta buha potrebno izvršiti i više tretmana. Mnoštvo je preparata koji se nude na tržištu u svrhu suzbijanja buha, pokušat ćemo vam malo pomoći da se lakše snađete.

Jedna od najčešćih stvari koje se koriste protiv buha su ogrlice koje su u preventivi jako dobra stvar. Neke se mačke jako boje zvuka koji ispušta aeroslona doza kada ih se šprica. Pump-doze su svakako bolje rješenje nema zvuka a i lakše se raspršuju. U zadnje se vrijeme jako koriste i preparati popularno nazvani spot-on, to su preparati koji se nanose na jedno do dva mjesta na vratu i vremenom se rašire po dlaci i pružaju određenu vremensku zaštitu. Neki od tih preparata pokraj zaštite od buha djelulu također i kao zaštita protiv krpelja kao i protiv nekih crijevnih nametnika.
 
Bitno je samo ovdje napomenuti da se ti preparati moraju potpuno osušiti pa ih je dobro nanjeti na vrat tako da ih mačka ne može polizati. Svakavo imajte na umu i to da makar su ti preparati toksični samo za buhe uvijek pazite da nakom aplikacije dobro operete ruke i nedate maloj djeci da se igraju sa tim bočicama.Bitno je također napomenuti da za uklanjanje buha treba nabaviti poseban gusti češalj kojim nakon nanošenja preparata treba dobro iščetkati dlaku.

Budite uporni i savjesni

Najčešće se buhe prvo mogu na mački naći u okolici vrata i u bazi repa, pa shodno tome ta mjesta treba jače nadzirati. Buhe najčešće izgledaju kao male grudice crne prašine , no ako stavimo koju od njih na komadić vate uskoro će ta grudica pocrvenjeti od krvi koju buha siše zaraženoj mački.

Ovdje je važno spomenuti i to da su male mačke puno neotpornije na buhe od odraslih i samim time puno prije postaju anemične. Problem buha nije samo problem mačaka koje žive na otvorenom; buhe mogu imati i mačke koje su cijelo vrijeme u stanu. Jedan od najčešćih kožnih problema koji se javlja u mačaka su upravo ugrizi od buha, a ako je još vaša mačka alergična na ugriz buhe to je put u cijeli niz problema. Vaša mačka ne mora biti zaražena sa mnogo buha no kada se buhe uoče i kada se pristupi njihovu uklanjanju važno je da se postupak provodi u cijelosti i više puta ako je to potrebno.

Za  mačkoljupce

Krajem prošle godine u Velikoj Britaniji broj mačaka iznosio je oko 7 i pol milijuna dok je pasa bilo oko 6 milijuna, taj je broj u Francuskoj čak i već i iznosi čak 8,7 milijuna. Jedan je od najvećih razloga je i to što je u današnjem urbanom svijetu lakše voditi brigu oko mačaka nego oko pasa nema šetnje i sličnih briga...
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr