Vjerovali ili ne, jazavčar je bio lovac
Taj pas je više od 5000 godina čovjekov prijatelj i pratilac. Na početku ga je čovjek najviše koristio u lovu na divljač koja se skrivala u jazbine, pa otuda i njegovo ime - jazavčar ili pas koji lovi jazavce. Neizmjerno voli prirodu gdje se neometano može baviti svojim psećim hobijima: otkrivanjem jama, krtičnjaka, prokopa, njušenjem tragova, pronalaženjem i zakopavanjem kamenja ili, još bolje, kostiju! Zato i ima kratke, ali jake noge kojima vrlo snažno može kopati kada nanjuši drugu životinju negdje pod zemljom. No, na sreću, danas se uglavnom koristi kao kućni pas, a vrlo rijetko u lovu.
 
 
Osobna kartica jazavčara
 
Ponašanje: hrabar, a veseo, vrlo privržen gazdi, lukav u raznim igrama. Kako najviše može težiti 9 kg, lako se može držati i u malim stanovima, neboderima.
 
Izgled: Jazavčar može imati kratku, glatku dlaku (crvenu, crnu, žutu, sivu), oštru, ali i prekrasnu sjajnu i dugu. Glavica je malo izdužena, sa snažnom njuškom i čupavom bradicom i obrvama, a oči su velike, s inteligentnim izrazom.
 
Osobine: Makar je jazavčar nizak pas, to mu nimalo ne smeta da bude vrlo ponosan.
 
Isto tako nije ni bojažljiv, te je jedan od rijetkih pasa koji će se suprotstaviti i kudikamo većoj životinji ako je napadnut, pa čak i orlu u lovu. Općenito, pouzdanje u svakoj prilici: u igri, čuvanju djece, kuće, prekopavanju vrta, otkrivanju tragova ili zdjelice s hranom. Svemu što radi potpuno se predaje, te se iskazuje kao požrtvovan i ustrajan radni pas.
 
Briga: redovite duge šetnje, no on je poslušan pas koji nije sklon svađama s drugim psima, a pogotovo ne napada ljude.
 
Igra: ponajviše uživa u raznim sportovima: donošenju bačenih teniskih loptica ili hvatanju frizbija. Isto tako, poslije svih dnevnih aktivnosti umiljavanjem izmami milovanje vlasnika ili je jednostavno toliko umoran da će samo drijemati u nekom svom izabranom kutku.
 
Dipl. vet. Ingeborg Bata
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr