Pas - da, ali koji!
 
Katkad odabir određene pasmine može biti poprilično težak. Trenutačno je oko 400 vrsta pasmina koje priznaje FCI (Međunarodna kinološka federacija) podijeljenih na pet veličina: 
  • patuljasta (čivava, minijaturna pudlica, minijaturni baset itd.);
  • mala (pekinezer, mops, maltezer, shi-tzu itd.);
  • srednja veličina (engleski koker španijel, bigl, šnaucer srednje veličine itd.);
  • velika (njemački ovčar, škotski ovčar, labrador itd.);
  • ekstra velika (buldog, bernardinac, irski hrt itd.);
Jasno je da će pas patuljaste veličine stvarati manje problema nego ekstra veliki. No, valja uvijek imati na mu kako je pas uvijek moralna, ekonomska i vremenska obveza, neovisno o veličini i pasmini kojoj pripada.
 
Nemate li mnogo prostora u stanu ili kući, najbolje je odabrati prve tri veličine (patuljastu, malu ili srednju). Tako će se moći slobodno kretati i živjeti s vašim ukućanima.

Vrlo je važno znati koje su osnovne potrebe vašeg psa dok on odrasta. Ako pas ima veliku konstituciju i široke kosti, odgovara mu mnogo kretanja i prikladan teren za šetnju i trčanje. Keramičke pločice pogubne su za pravilan razvoj, jer jagodicama otežavaju pravilno prianjanje uz pod. Pas je prisiljen neprirodno produljiti šape kako ne bi izgubio ravnotežu i pao. Tijekom odabira psa valja, dakle, imati na umu prostor u kojem će on rasti.
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr