Hrana Staroga Rima

Čaša
 
Rimljani su imali maštovita jela, jer su ipak imali veliko carstvo i mnoge kuhare iz različitih zemalja, a ponajviše iz Grčke i Male Azije. Glavni sastojak svakog jela bi bio umak, a često bi pretjerali i tada bi se osnovni okus jela potpuno izgubio. Rimljani su jeli osim mesa domaćih životinja, divljači i riba, i npr. Meso pečenog pauna, rodu ili papigu. Od riba je bio specijalitet murina a od školjki oštriga.
 
Od pića se uglavnom pilo mliijeko i vino. Mlijeko je uglavnom bilo kozje a vino se gotovo uvije kmješalo s vodom, koja je mogla biti hladna,vruća,morska ili zaslaqđena medom. Tako je jeo bogatiji sloj društva, a obični puk bi jeo gustu pšeničnu kašu (puls) s raznim povrćem i najprostijim crnim kruhom.
 
Uz to je ponekad bilo malo slanije, ribe, ovčetine i jaja.. Rimljani nisu poznavali puno začina i jela kao krupmir, rižu, čaj, kav i šećer, nego bi umjesto njih koristili med.
 
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr