Zlatko
Dragi Zlatko!
ja se jako volim igrati a kompjutoru, ali čuo sam da to nije baš najzdravije. Napiši mi je li to istina i koliko se mogu dnevno igrati na kompjutoru, a da mi to ne šteti očima.
Pozdravlja te zabrinuti kompićoljubac

Zabrinuti kompićoljupče!
Nisi mi napisao koliko ti je godina i koliko vremena provodiš pred ekranom. Računalo je nešto bez čega nije moguće zamisliti suvremeni svijet, eto čak sam i ja ovaj odgovor napisao na njemu. Igricama koje igraš, učiš na najjednostavniji način ovladavati računalom. Na pitanje pretjeruješ li u tome, možeš odgovoriti ako usporediš koliko vremena provedeš za računalom, a koliko u ostalim aktivnostima (čitanju, igri na otvorenom prostoru s prijateljima i sl.). Poznato je da pretjerano zurenje u ekran može izazvati poteškoće s vidom, ali i određene psihičke smetnje, kao što je razdražljivost i nesanica. Sat do dva dnevno sasvim je dovoljno. Ta i računalo se mora malo odmoriti.
 
Za Zlatka!
Htio bih te pitati da li ti vjeruješ u vanzemaljce i zašto? Volio bih dobiti odgovor na to pitanje čim prije.
Tvoj Bruno

Dragi Bruno!
Ja bih također želio znati isto što i ti. Ako nešto saznaš o vanzemaljcima, svakako mi javi.  Do sada o tome nema pouzdanih dokaza. Što se mene tiče, ja bih volio da negdje u svemiru postoji život. Kako je broj zvijezda i planeta golem, potiho se nadam da negdje postoje neka živa bića. Kako bi ona mogla izgledati, prepuštam tvojoj mašti. A našoj urednici predlažem da otvori rubriku o vanzemaljcima u posjetu Zvrku. Pošalji mi crtež kako ti zamišljaš vanzemaljce.

Dragi Zlatko,
Kako istodobno uživati i postizati velike rezultate u životu?
 
Bez rada i učenja nema velikih rezultata u životu. Velika je zabluda da je rad jedno, a uživanje nešto drugo. Učenje, stjecanje novih znanja i vještina i te kako može biti ispunjeno radošću. Jednako postoji zabluda da su igra i dokolica isto. Koliko puta čujem: "Pa on se samo igra." Igra je učenje. Umjetnici i znanstvenici igraju se svojim mislima. Oni koji sjedine igru i profesiju, sretni su ljudi. Rad i učenje mogu biti otkrivanje novih prostora, a svako otkrivanje novoga izvor je radosti.
 
Kako ne biti stidljiv?

Stidljivost je osobina koja često nastaje kao posljedica prezaštićenosti u roditeljskom domu, a u pozadini je nerijetko strah da ćemo se osramotiti. Mnogi se zbog toga ne usude pokazati što znaju i umiju, nego to čuvaju unutar sebe. Stid možemo pobijediti upornošću, povećavajući svoje znanje i izlaganjem situacijama u kojima se sramimo. To se postiže postupno i tako se stječe osnovno povjerenje u sebe. Možeš pokušati zamišljati takve za tebe neugodne situacije, čak ih s prijateljima odigrati. Razne družine u kojima se nastupa, glumačka, folklorna, pjevačka, sportska, pomažu u prevladavanju stidljivosti. Nikako ne bi trebao izbjegavati neugodne situacije. To ne pomaže da se stid prevlada. U rijetkim slučajevima potrebna je psihoterapija.
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr