Profesor me ponizio
Da li si siguran? Ako je to zaista istina, to je teško i nepodnošljivo. Nitko te nema pravo ponižavati.
 
Da vidimo! Ako ti je profesor rekao da šutiš, a ti nisi ni pričao, samo se prevario, nije te ponizio.  Nemoj biti osjetljiv.  Dao ti je veliku, ali opravdanu opasku na tvoju zadaću? Dobro to baš i nije ugodno, ali ne možemo govoriti o ponižavanju. U pravilu, profesori vole učenike i ne žele ih vrijeđati. Ali ako osjetiš da uživa u tome da te ismijava ispred cijelog razreda, ako ti baci test s komentarom „nula, kao i obično“... griješi! To više nije dozvoljeno.
 
Taj profesor očito ima probleme, ali ne moraš ti ispaštati.
 
NA TEBI JE RED!
Posjeti ga iza nastave i reci da te je zgrozio svojom opaskom. Ponekad profesori ne vode računa o tome da su povrijedili učenika. Možda je bio umoran ili živčan. To ga ne opravdava, ali ako prizna grešku i ispriča se to i nije loše.
 
Ne usudiš mu se obratiti? Razgovaraj s razrednim predstavnikom, sa razrednikom ili roditeljima. Napravio je veliku grešku kad te ponizio i ravnatelj bi za to trebao znati, kao i kad učenici rade gluposti.
 
Može se kritizirati tvoj rad ili vladanje, ali ne i tvoja osobnost. Ne dozvoli da te etiketiraju: svaki se dan razvijaš i mijenjaš. I ako danas pogriješiš, to ne zanči da ćeš uvijek griješiti.
 
ZLATNO PRAVILO
NE DOZVOLI DA TE SE PONIŽAVA NIKAD!
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr