Sportska gimnastika
Djevojčice elegantno hodaju po gredi širokoj samo 10 centimetara, prevrću se na tlu, preskaču i vježbaju na ručama.
 

Dječaci vježbaju na konju s hvataljkama, skaču. Oni su sportski gimnastičari.

Za sportskog se gimnastičara (gimnastičarku) treba početi pripremati već u ranoj dobi. U Hrvatskoj se s predškolskom djecom, i to samo s djevojčicama, sustavno počelo raditi tek 1980. godine. Dječaci su na red došli poslije. Između muške i ženske sportske gimnastike ima razlika. Jedna je od njih dob: djevojčice prestaju biti juniorke sa 15 godina, a dječaci sa 14 tek to postaju.

ŠEST ZA DJEČAKE, ČETIRI ZA DJEVOJČICE

Ženska sportska gimnastika ima 4 discipline: preskok, ruče, gredu i tlo, a muška 6: tlo, kona s hvataljkama, krugove, preskok, ruče i preču.
 
 
BROJE SE ELEMENTI I POGREŠKE

Za jednu vježbu može se dobiti najviše 10 bodova. Ocjenjuje se njezina tehnička vrijednost tj. određeni broj elemenata, a potom izvedba. Zbog toga postoje dvije sudačke komisije. U prvoj sjede dva stručnjaka koji broje elemente, a u drugoj četiri bodovna suca koji broje pogreške.

Simbol svjetske sportske gimnastike Rumunjka je Nadia Comaneci, koja je na raznim natjecanjima osvajala čiste desetke i zlatne medalje.

ZA MALE HRABRICE

Sportska gimnastika je temelj za mnoge sportove i primjerena je najranijoj dječjoj dobi. Daq biste se njome bavili, morate biti, nižeg rasta, uporni i eksplozivni,. Ne smijete biti plašljivi.
 
KLUBOVI

Želite li se baviti ovim atraktivnim sportom, potražite klub u svom gradu.
Navodimo neke. Sretno!
  • Hrvatski sokol, Zagreb
  • Gimnastički klub Sokol, Karlovac
  • Gimnastički klub Rijeka, Rijeka
  • Gimnastički klub Marjan, Split
  • Gimnastički klub Osijek, Osijek
Pripremio: Oleg Weisz
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr