Naša prijateljica jedrilica
Jedrenje je jedan od najstarijih sportova. Kod nas se njime bavi sve više mladih. Ako volite prirodu, vodu i vjetar ono će vam se sigurno svidjeti.
 
 
Kako jedriti, gdje i čime, doznali smo u Yacht clubu Zagreb (YCZ), koji djeluje od 1963. godine.
 
MORAŠ ZNATI PLIVATI

S koliko se godina djeca mogu početi baviti jedrenjem?
YCZ: Već sa pet, ali se u školama jedrenja preporučuje da se djeca tim sportom počnu baviti tek kad krenu u prvi razred. Prvašići su.
 
Kakva oprema treba početniku?
YCZ: Nikakva posebna. Dovoljne su trenirka, tenisice, kapa šilterica i sunčane naočale za djecu sa svijetlim očima. Ali se zato u školu jedrenja ne može upisati nitko tko ne zna plivati.
 
UHVATI VJETAR

Jedri se u klasama.
YCZ: Da, djeca i mladi jedre u klasama Optimist 5-15, Laser 4,7 i Radial (omladinska klasa). To su brodovi s malim jedrima. Juniorsku klasu čine jedrilice 420 (dvosjed), dok seniorsku, olimpijsku, klasu čine Laser standard i 470 (dvosjed).

Što je najvažnije u upravljanju jedrilicom?
YCZ: Najvažnije je biti svjestan vjetra prema kojemu se brod usmjerava. Naš klub nastoji unaprijediti jedrenje i kao sport i kao ekološki prihvatljiv oblik iskorištavanja prirode. Tako se širi svijest o vrijednosti nezagađene prirode, naročito mora i vode. Osim toga, jedreći, djeca u dobi od 7 do 15 godina samostalno donose odluke. U teškim trenucima moraju znati kako postupiti da bi zauzeli što bolju poziciju. Tako se zapravo pripremaju za svoje buduće profesije, postaju svjesni važnosti rada i odgovornosti.
 
ZADRŽI KONTROLU NAD BRODOM

Što se može ispriječiti na putu budućih jedriličara?
YCZ: Nakon što se upisalo u školu jedrenja i svladalo osnovne pojmove i vještine, dijete ima priliku testirati sebe, svoje sposobnosti i talent. Ako se odluči ozbiljnije baviti ovim sportom, trebat će mu potpora i podrška roditelja.

Što se u jedriličarstvu smatra uspjehom?
YCZ: Najveći je uspjeh kada se i u lošim vremenskim uvjetima zadrži kontrola nad brodom. Pravi rezultat pohađanja škole jest samouvjereno upravljanje brodom bez obzira na vremenske prilike.
 
POTRAŽI KLUB
Podatke o ostalim klubovima u Hrvatskoj potraži na Internetu, na adresi Hrvatskog jedriličarskog saveza: www.hjs.hr

Pripremila: Ogi
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr