Tko kaže da se muškarci ne šminkaju

Pacha, što znači zelena, ima zeleno kao osnovnu boju i označava časne muške osobe za koje se kaže da su mješavina „Satvik“ (svete) i  „Rajasic“ (kraljevske) prirode. „Rajasic“ likovi imaju zlu crtu, kao što je demonski kralj „Ravana“, označen s crvenom kao dominatnom bojom, uz zelenu pozadinu. 

JAKO ZLI LIKOVI – CRVENOBRADI 

Uglavnom jako zli likovi kao što su demoni označeni su crvenom šarom po licu i bradi, pa ih zovu i „Chuvanna Thaadi“, što znači crvenobradi.  Manje zli likovi, kao necivilizirani lovci označavaju se dominirajućom crnom bojom, također i po bradi, pa ih se naziva „Kari Karutha Thaadi“, tj. crnobradi. Žene i askete imaju, naprimjer svijetle boje, a također i ostali bogovi imaju svoju boju po kojoj se prepoznaju. Šminka je napravljena od raznih minerala i raznih je pigmenata. Razlomljena i usitnjena stijena miješa se s kokosovim uljem i onda nanosi na lice. Neki likovi imaju i neka posebna obilježja, kao što su uvećani nos ili istaknuti brkovi. Oni se izrađuju od papira koji se lijepi na lice lijepilom kojje je izrađeno od rižine kaše i kalcij karbonata. 

PATLIDŽAN ZA TUŽNE LIKOVE 

Plesači također stavljaju „chundanga seed“, povrće slično patlidžanu, ali puno manjeg oblika, koje stavljaju na oči kako bi im pocrvenile, no priprema toga nije tako jednostavna jer se ne stavlja plod, ni sjeme, nego poseban dio cvijeta. 

Kathakali je oblik indijanske plesne drame.Jedna od najzanimljivijih pogleda na Kathakali jest i razumijevanje njihovog ukrašavanja lica. Najčešće, ukrašavanje se može podijeliti u na pet različitih tema: Pacha, Kathi, Kari, Thaadi i Minukku. Razlika između tih  tema jest u prevladavajućoj boji koja se nanosi na lice.

Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr