Kuća Romeove Julije, Verona

Ljubavni zavjeti na žvakaćoj gumi 

Navodna Julijina kuća, unatoč tome što grca u svježim i ne tako svježim na zidove polijepljenim žvakaćim gumama, u Veronu privlači desetke tisuća turista. Dakako, riječ je o Romeovoj Juliji iz Shakespeareove tragedije. 

Njihova je ljubav bila izuzetno snažna (pročitati komad!). Mnogi posjetitelji zato vjeruju da u tom svetištu ljubavi ispod Julijina balkona, gdje su spjevani neki od najljepših svjetskih ljubavnih stihova, moraju ostaviti svoje zavjete i ljubavne molitve, jer će tako zadržati ili naći svoju pravu ljubav. Blagoslov ljubavi traži se u dodirivanju desne dojke Julijina kipa, pa je jadna sva «uglancana».   

Drugi šaraju grafite i ostavljaju male ispisane papiriće s porukama, ali kako...! Bljak. Žvakaćim ih gumama  tražitelji ljubavi lijepe po zidovima. Na tisuće! Ako im želudac izdrži, možda im Julija i bude zagovor vječnoj ljubavi. Možda je to samo test, da se vidi što je netko za ljubav spreman izdržati!? 

Julijina kuća povijesno vjerojatno nije kuća «the» Julije, iako je stvarna obnovljena kuća s kraja 12. stoljeća. Prava je kuća pripadala obitelji Dal Capello, što se vjerojatno pomiješalo sa Shakespeareovom obitelji Capuleti. No Veroni je svaki mamac za romantične turiste dobro došao.

Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr