Psiozeha – zvijer koja voli umjetnost

Dragi istraživači fantastičnog bestijarija Zagreba i drugih gradova Hrvatske! Krećemo u još jedan obilazak grada Zagreba. Ovog puta zaustavljamo se na središnjem zagrebačkom trgu – Trgu bana Josipa Jelačića i tu ostajemo - sve do kraja ovomjesečne priče. 

Napomena za one koji će tek postati istraživači FB-a: fantastični bestijarij naziv je za zanimljiv svijet čudesnih likova s pročelja zgrada! 

Kuća rado
Na zagrebačkom Jelačić placu, na njegovoj sjevernoj strani, nalazi se zgrada imenom „kuća Rado“. Ukoliko podignete pogled prema gore, vidjeti ćete na lijevoj i desnoj strani krova ove kuće po jednu skulpturu stvorenja srodnog vuku, imenom Psiozeha. I tu počinje naša priča … 

Dakle, Psiozeha spada u red zvijeri (carnivora), te porodicu pasa (canidae). Predak joj je „domaći“ vuk (canis lupus), a na području Hrvatske nastanjuje se početkom 20. stoljeća. 

Priča se da Psiozehe, zadovoljne svojim zagrebačkim skulpturama, povremeno posjete svoja umjetnička obličja, te sa vrha kuće Rado vrlo rado promatraju zagrepčane i njihove goste na Jelačić placu. 

Iz zanimljivog života Psiozeha treba još izdvojiti slijedeće: 

  • dio svojeg života Psiozeha provodi u ogledalu, pa sretnik koji ugleda to biće vidi dvije jedinke – jedna od njih je halucinacija
  • bijele je boje, a legenda kaže da je u želji da oboji svoje tijelo sposobna otimati sve vrste boja sa svih živih bića i predmeta
    nije besmrtna 

Skulpture Psiozeha su postavljene na kući Rado zbog sjajnih jakih zuba koje posjeduju. Naime, prvi vlasnik kuće, gospodin Rado bio je gradski zubar, pa je to na stanovit način bio prvi reklamni postupak u povijesti grada. Inače, kuća Rado podignuta je 1903. godine, a projektirao ju je arhitekt Alois Vjekoslav Bastl u secesijskom stilu.

Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr