Čakov toranj postao Čakovec

Stanovnici Međimurja vrijedni su i srdačni ljudi. Poznati su po tome što njeguju i ukrašavaju prostor u kojem žive. Uče to već od malih nogu. Stoga često organiziraju akcije čišćenja i uređenja okoliša. U tome su osobito aktivni tvoji vršnjaci i nešto starija djeca.
 
Čakovec
 
 
 
MEĐIMURSKI ISPIRAČI ZLATA
Još prije petstotinjak godina međimurski su seljaci otkrili neprocjenjivu vrijednost svojih dviju rijeka. Osim što su u njima mogli uloviti kakvu ribu za ručak, "lovili" su i nešto puno vrjednije - zlato. No ispiranje zlata težak je i mukotrpan posao, a zrnaca ima vrlo malo. Danas, primjerice, treba isprati i prebaciti oko deset tona* šljunka da bi se dobilo svega tri grama zlata. Zato je ostalo još malo ljudi koji neumorno traže ta sjajna zrnca.
 
 
 
Most preko Mure u izgradnji
 
 
ODMORITE SE U VRTU PRAVIH PLEMIĆA
Gdje god ima ljepote i bogatstva, naći ćete i plemstvo. Tako je u Čakovcu svoju utvrdu i raskošnu palaču, danas poznate kao Stari i Novi dvor, sagradila poznata plemićka obitelj Zrinski*. Oko palače je lijepo uređen park okružen živopisnim drvećem - idealno mjesto za odmor i igranje s prijateljima nakon naporna dana u školi.
  
 
Dvorac Zrinskih
 
 
Ulazni bastion utvrde Starog Grada
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr