Brojeći tigrove
Jedan od najvećih cenzusa tigrova započeo je iz Sazne Khalija, rezervata za tigrove koji se nalazi 75 km južno od Kolkata. Stotine šumara i volontera opremljenih zaštitnim prslucima od fiberglasa, praskalicama, sintetičkim mrežama i puškama započeli su pretraživanje močvarne šume mangrova u delti Sunderbansa kako bi odredili broj mačaka. Indija ima najveću populaciju tigrova. Sunderbands, 9000 km2 , čiji dio djelomično leži u Indiji, a dio u Bangladešu, domovina je u svijetu najvećeg broja tigrova nastanjenih na jednom području. UNESCO ga je uvrstio na popis svjetske spomeničke baštine.
 
 
Cenzus o životinjama nije lak zadatak. S jedne strane teško je identificirati pojedince iste vrste, a drugo, životinje su uvijek u pokretu.
 
Mada se tigar može identificirati po šarama pruga i facijalnim oznakama nije izvodljivo ići uokolo i brojati tigrove kako bi se mogao dobiti makar i približni cenzus tigrova, te su potrebne različite metode koji uključuju snimanje svih promatranja životinja, njegovo ubijanje, staze kretanja i izmeta.
 
Tigrovi imaju stalne navike i svaki pojedinac ima točno određen teritorij. Ali tijekom ljeta kada vrijeme postaje mučno nekoliko tigrova može koristiti isti bazen sa vodom, a i fizičko brojanje tigrova u određenom području postaje moguće.  Kako bi se izbjeglo duplo brojanje tigrova šare se sa lijevog zadnjeg dijela tigra precrta na uokvireni komad stakla. Šare ženke su uže i trokutaste, dok su kod mužjaka četvrtaste. Vještom tragaču šare su isto ono što su otisci prstiju forenzičaru. Kada tigar koji je bio promatran ode, njegove se šare  uspoređuju sa pohranjenim evidencijama o šarama, kako bi se osiguralo da životinja nije prebrojana dva puta. Još jedan način da se tigar identificira je njegova rika. Svaki tigar različito riče, pa se snima svako tigrovo rikanje.
 
Na kraju prošlog milenijuma Indija ima populaciju tigra od oko 40.000. Danas ih je ostalo samo oko 3.500.
 
Podatci iz 2004. će se koristiti za projekt o biološkim različitostima, kako bi se proučavali okot i hranidbene navike Bengalskog tigra. Projekt će financirati Ujedinjeni Narodi.
 
Cenzus se provodi zajednički sa Bangladešom. Tigrovi često prelaze preko Bangladeša i obrnuto u potrazi za svježom vodom, što ponekad dovodi do toga da se ista životinja prebroji dva puta! 
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr