Muzej po kraljevskoj mjeri
Versailles (Versaj), grad na sjeveru Francuske, u cijelom je svijetu poznat kao mjesto palače i vrtova kralja Luja XIV.*
 
 
Kad je 1837. godine iz najpoznatijeg i najvećega dvorca iselila kraljevska obitelj, on je pretvoren u muzej, koji je – sa svojih 18 tisuća kvadratnih metara – postao najvećim muzejom u svijetu.

Gradnja dvorca počela je 1661. godine i trajala više od jednoga stoljeća. Izvodilo ju je 36 tisuća ljudi, a nadziralo više arhitekata. Najprije je oko staroga dvorca sagrađen novi, a onda je dograđen drugi kat, izgrađeno sjeverno i južno krilo, mramorni dvorac Trianon i možda najpoznatiji dio Versaillesa – Dvorana zrcala, u kojoj su se zbili mnogi značajni povijesni događaji*. U dvorcu su brojne galerije, raskošno ukrašeni saloni i kraljevski apartmani.

Versailles krasi 400 skulptura, tapiserije i više od 6000 slika najcjenjenijih onovremenih umjetnika. S brojnim galerijama, raskošno ukrašenim salonima i kraljevskim apartmanima, ovaj dvorac predstavlja remek-djelo francuske barokne* arhitekture i dekorativne umjetnosti.

Renata Taub
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr