U razdjeljak te ljubim
Ovalno lice

Ako imate ovalno, pomalo izduljeno lice, prava ste sretnica jer vam dobro stoje gotovo sve frizure, pa samim time i svi razdjeljci. Bilo da se odlučite za stranu, sredini ili dijagonalu, sve vam odgovara. No, profesionalci ipak možda pomalo naginju razdjeljku na sredinu.Okruglo lice

Osobe s okruglim licem trebaju frizuru s oštrijim linijama kako mi stanjile pune crte lica. Razdjeljak na sredini najbolje odgovara jer dodaje nevidljivu liniju po sredini lica koja izduljuje i stvara proporciju. Klonite se kovrči (osobito ako imate kraću kosu) jer će vaše lice činiti još okruglijim.


Četvrtasto lice

Četvrtastom licu, suprotno od okruglog, trebaju frizure mekših linija. Paše mu razdjeljak na stranu, no najbolje mu odgovara dijagonalni razdjeljak. Ovo će ublažiti oštrije crte lica i dati mu mekoću.Srcoliko lice

Ovo lice ima široko čelo u usporedbi s linijom brade. Dobro mu odgovaraju razdjeljak na stranu i dijagonalni, osobito ako šiške ili kosa sa strane prekrivaju dio čela ili lica (ovisno o vašoj želji). Ovom licu odlično stoje i “ravne” šiške.
Dijamant lice

Lice oblika dijamanta ima visoko čelo i naglašene jagodice. Takvom licu potrebna je ženstvena frizura kako bi omekšala grublje crte lica. Razdjeljak na stranu ovdje najbolje odgovara jer paše vašoj liniji čeljusti i naglašava vaše predivne lične kosti.


Ima još nekoliko načina po kojima profesionalni frizeri biraju razdjeljak:
 Teorija nosa
Ova teorija tvrdi da svakome nosa “naginje” na desno ili na lijevo. To je istina, kod nekih je to izraženije nego kod drugih. Ako sami ne možete vidjeti u ogledalu zamolite nekog od ukućana ili prijateljicu da vas dobro promotri i kaže vam na koje stranu je “okrenut” vaš nos. Ova metoda tvrdi da ako vam nos naginje u lijevo i razdjeljak bi trebao biti na lijevoj strani, a kosa začešljana na desno, i suprotno. Ako kosu začešljate suprotno od svog nosa, stvorit ćete dojam ravnoteže.
Isto tako, razdjeljak na sredini privući će pažnju na nos. Pa ako imate veći, ili neatraktivan nos, želite se držati podalje od razdjeljka na sredini.
Teorija oka
Svatko ima jedno oko koje je malo ljepše od drugog oka. Po ovoj teoriji, razdjeljak bi trebao biti iznad ljepšeg
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr