Od sandala do gojzerica, od papuča do kaljača
Obuća je izum koji potječe iz pradavnih vremena. Oštre stijene i kamenje, vrući pijesak i bodljikavo žbunje natjerali su čovjeka da se domisli kako da zaštiti noge.
 
 
Kakve su bile prve cipele?
 
Prve je CIPELE čovjek napravio od ispletene trave, palmina lišća ili kože. Od plosnatih komada drva izrađivao je SANDALE. One su se pričvršćivale kožnim remenjem. Remenje se vezivalo oko nožnog članka ili se provlačilo između prstiju i samo prebacivalo preko stopala. Poznato je da su Egipćani nosili SANDALE još prije pet tisuća godina. U hladnijim krajevima one nisu bile dovoljna zaštita, pa se na dijelove gdje je noga bila gola dodavalo još kože ili nekog drugog materijala. Tako je nastala prva CIPELA.
 
Tko je prvi izmislio čizme?

Prve čizme napravili su stari Grci od sandala, tako da su umjesto dugačkog remenja oko noge omotali kožu. U prošlosti su se nosile i kožnate MOKASINE, drvene KLOMPE te druga obuća. Obuća nalik na današnju pojavila se u srednjem vijeku.
 
Cipele ulaze u modu

Kao i mnoge druge odjevne predmete, čovjek je i cipele ubrzo počeo rabiti u modne svrhe. Zato se pojavila obuća koja je prije svega trebala nozi dati "lijep" izgled, čak i nauštrb udobnosti (npr. cipele s dugačkim zašiljenim zavijenim vrhom, cipele s visokim potpetica­ma... ), a manje je važno bilo zaštititi nogu.
 
Kako se izrađuju moderne cipele?

Danas još samo mali broj postolara pravi cipele ili čizme ručno, većina se obuće izrađuje strojno. Stroj reže kožu, obrađuje njezinu površinu, umeće metalne prstenove za provlačenje vezica, šiva dijelove, reže potplate (od debele kože ili gume), i unutarnje slojeve cipele, potpetice. Spajanje dijelova također se obavlja strojno na kalupu za određenu veličinu cipele. Nakon glačanja i čišćenja te ponekad utiskivanja zaštitnog znaka tvornice, cipele mogu u prodavaonice. Koža od kojih se izrađuju može biti teleća, jareća, kozja, no i tuljanova, krokodilska ili koža nekog drugog reptila (stoje danas sve rjeđe jer su reptili većinom zaštićene životinjske vrste). No ima i cipela koje se izrađuju od tekstila, plastike ili nekih drugih umjetnih materijala.
 
 
Cipele raznih vrsta

Najrašireniji su oblik obuće cipele. U narodu se još nazivaju crevlje ili postole. Posebne su njihove vrste TENISICE, KOPAČKE, BAKANDŽE, GOJZERICE, COKULE i KALJAČE, a nekad su ljudi na selu obuvali i OPANKE. U kući, naravno, obuvamo PAPUČE, obuću izrađenu od meka materijala.

Jeste li znali…

... da su u Kini djevojčicama obuvali drvene cipele kako im noge ne bi rasle, jer se  malo stopalo smatralo
     lijepim? Nasilno zaustavljanje rasta bilo je djevojčicama vrlo bolno;
... da su Grci poznavali dvadesetak vrsta SANDALA, a Rimljani pedesetak;
… da se zimi u lovu, ribolovu, na jahanju ili pri nekim poslovima nose kožnate odnosno gumene ČIZME?
   Čizme za jahanje mogu imati mamuze;
… da su vitezovi  nosili metalne čizme; 
… da se za hodanje po veliku  snijegu nose KRPLJE za snijeg?
 
ABECEDA CIPELA
BAKANDŽE
CIPELE
COKULE
ČIZME
GOJZERICE
KALJAČE
KLOMPE
KOPAČKE
KRPLJE
MOKASINE
NANULE
NATIKAČE
OPANCI
PAPUČE
SANDALE
TENISICE
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr