Zašto žene mrze svoje tijelo???

ŽIVOT POD TEROROM VJEČNE MLADOSTI ILI IDEALA NAMETNUTIH KROZ MEDIJE 

Zašto žene mrze svoje tijelo? Čak 82 posto žena kronično je nezadovoljno vlastitim tijelom, dokazalo je nedavno istraživanje provedeno u Italiji .» Nisi zaslužna za ljepotu u šesnaestoj, ali ako si lijepa u šezdesetoj, taj je posao obavila tvoja duša.»

  

S tom pametnom rečenicom, a izrekla ju je žena, lako se složiti. Može to biti odličan poticaj za raspravu o temi mladosti, ali i ženske ljepote uopće. No, po toj se rečenici ne može živjeti. Ili točnije rečeno, malo je žena koje tu mudrost uspijevaju pretočiti u stvaran život. Štoviše, najnovija istraživanja, a posljednje te vrste nedavno je obavljeno u Italiji, dokazuju da velika većina - čak 82 posto - žena mrze svoje tijelo. Istina je da su ljudi u razvijenim dijelovima svijeta sve deblji, ali ti postoci, posebno kod žena, nisu ni približni općem ženskom nezadovoljstvu vlastitom pojavnošcu.   

Utrka za iskrivljenim idealima 

Psiholozi pak upozoravaju da su žene sve izloženije iskrivljenim medijskim idealima, podvrgnute sve okrutnijoj utrci za savršenstvom. Biti uspješna odavna nije dovoljno. Žena mora biti i lijepa, a i ljepota i uspjeh u modernu društvu zahtijevaju sve više angažmana, snage i energije. Brojni će stručnjaci, koji se bave tim aspektima ženske psihe, upozoriti i na to da je inzistiranje na savršenu izgledu svojevrsan bijeg od stvarnosti. Žene koje ne mogu (ili osjećaju da ne mogu) promijeniti bitne stvari u svojim životima, riješiti emocionalne, poslovne ili obiteljske probleme, bježe u teretane, kozmetičke salone, pod kirurški nož. Njihovo tijelo postaje jedino područje kojim posve vladaju. Kompenzirajući ono što ne mogu promijeniti žene ne žale ni truda, ni novaca ne bi li tijelo dovele do savršenstva koje postoji samo u njihovim glavama. Tu leže prečice k anoreksiji, ali i olako posezanje za kirurškim intervencijama u vlastiti izgled. Sreća i zadovoljstvo, nakon njih ponekad su još i dalje, a nesigurnost raste do neslućenih razmjera i neke nove operacije. 

No, treba priznati da protiv žena radi i vrijeme, i kada ga je premalo i kada osjećamo da ga je previše. U mladosti, kada je svaka žena lijepa, kroz "divljanje" hormona i sve nesigurnosti koje nosi pubertetsko doba, kako da zbunjena tinejdžerka povjeruje u svoju ljepotu. Tu počinju (manje ili viša) panične čežnje za promjenama i poboljšanjima. 

Bijeg iz krajnosti u krajnost 

A kada se žena napokon domogne životne sigurnosti, kada nauči ugodno živjeti u vlastitoj koži, ta ista koža postaje njena izdajica. Sila teža i gravitacija na djelu nisu nimalo laskavi po žensko tijelo. Ali su neizbježni, a pomiriti se s time traži dodatni trud. 

Kako u svemu tome pronaći ravnotežu? Neke žene, a sve iz skupine koje mrze svoje tijelo, ne čine ništa tvrdeći da je bitka ionako unaprijed izgubljena. Druge čine previše, ponekad postižući i kontraefekte. Na glavno pitanje: kako zavoljeti vlastito tijelo i kako sretno starjeti u njemu, ni jedno istraživanje još nije ponudilo odgovor. Ne znamo sa sigurnošću čak ni kako se osjećaju one sretnice koje su pobjegle toj mržnji. Možemo ipak pretpostaviti da je tajna u njihovu realnu postavljanju prema životu, pa i prema vlastitu izgledu. A to ne bi smio biti nedostižan ideal. 

Najnezadovoljnije su kilogramima, a slijede pojedini dijelovi tijela; 38 posto žena mrzi svoje grudi, bile prevelike ili premalene, 35 posto noge. Bokovi su slaba točka 32 posto žena, a kao poseban nedostatak 31 posto žena navodi trbuh. Rezultati istraživanja dokazuju da žene razvijena svijeta žive pod terorom nedostižnih ideala.

 
Medioteka - Udruga za promicanje medijske kulture djece i mladih // www.medioteka.hr // info@medioteka.hr