Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Komunizam, Republikanizam, Helenizam, Crta (lenta) vremena, Socijalizam, Inkvizicija, Moneri, Salinitet, Feudalna davanja, Kolonizacija, Barbari, Svemir, Jugo, Krunidba, Heleni (Grci), Oceani, Senat, Barbari, Arapska kultura, Unitarijanizam, Predromanika, Planeti, Perzija, Plima i oseka, Bizant, Škrapa, Arhiv, Senior, vazal, Suverenitet, Padaline, Građa zemlje, Delta, Ponikve, Polovi, Arhiva, Legenda, Romanizacija, Prosvjetiteljstvo, Geološka doba, Knjižnica,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Bratovštine
Udruge koje su osnovane sa svrhom međusobnog pomaganja i podrške.  Na jadranskoj obali se pojavljuju u 12. stoljeću.

Mogu se podijeliti na vjersko-strukovne te vjerske, koje su uglavnom bile utemeljene uz određenu crkvu ili samostan te uz socijalni karakter imale i onaj vjerski.

I jedne i druge nazivale su se prema svecima-zaštitnicima.Sjedišta su im bila uglavnom u istoimenim crkvama, iako ih je u nekima bilo više. U nekim bratoštinama bilo je i plemića. Broj članova uprave razlikovao se od bratovštine do bratovštine. Svaka bratovština je imala svoje znakovlje, a većina bratovština habite različitih boja koje su nosili u procesijama. Posjedovanje imovine davalo je bratovštinama određenu pravnu i gospodarsku samostalnost.
Sretna knjiga - Internet trgovina