Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Genocid, Anaerobni organizmi, Grčki gradovi, Ponikve, Barbari, Riječni (fluvijalni) reljef, Kršćanstvo, Provincija, Oblik zemlje, Ekvator, Knjižnica, Obalni reljef, Obitelj, Oceani, Ljudska prava, Komunizam, Planeti, Muzej, Ratni zločini, Romanika, Kompas, Zakonik, Bratovštine, Diktator, Klif, Republikanizam, Imperijalizam, Jugo, Mjerilo, Krapinski pračovjek, Hramovi, Civilizacija, Termometar, Krški reljef, Filipike, Padaline, Grčka mitologija, Aerobni organizmi, Atena, Socijalizam,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Kad zaželiš se ravnice – dođi u Vinkovce
TURIZAM

Prirodne ljepote, odlični prostorni preduvjeti područja i navike stanovništva dobra su osnova za intenzivan razvoj kontinentalnoga turizma: od elitnog lovačkog do seoskog turizma, posebno u okviru seljačkih turističkih gospodarstava.
 
 
POVIJEST

U rimsko su se doba današnji Vinkovci nazivali Colonia Aurelia Cibalae. Bio je to jedan od većih antičkih gradova - protezao se na 45 600 m2. Ugarska vlast ostavila je vidljive tragove, prije svega u kulturi. Odnosi se to ponajprije na Crkvu svetog Ilije. Nakon pogibije Matije Korvina Turci se sve više zalijeću na ova područja. Vinkovce osvajaju godine 1533. i u gradu se zadržavaju sve do 1691. Godina 1691. jedna je od značajnijih u povijesti grada jer je tada oslobođen turske okupacije, a Austrija se prvi put pojavljuje na ovom području. Te se godine prvi put spominje i ime Vinkovci. Pri uspostavi neovisne Republike Hrvatske srbočetnički agresor je napao i osvojio veći dio istočne Slavonije. Na putu prema zapadu zaustavili su ga herojski gradovi Vukovar, Osijek i Vinkovci. Danas je sav okupirani teritorij mirno pridružen hrvatskoj državi.
 
GOSPODARSTVO

Lako ova županija obuhvaća velike obradive površine, proizvodnja prehrambenih proizvoda nije dovoljno razvijena, osim proiz­vodnje šećera - smatra se da je ovo jedna od grana s najboljim mogućnostima.

Zbog bogatih nalazišta gline i pijeska ovo područje treba in­tenzivno razvijati, osobito dalju proizvodnju opeka i crijepa. Poznate slavonske šume daju velike zalihe kvalitetnoga drveta, pogotovo hrasta - izuzetno je važno razvijati drvnu industriju.
 
Oš A. G. Matoš - Vinkovci

Budući da je Matoš bio velik pisac, razumljivo je da je i škola koja je dobila ime po njemu velika škola. U toj se školi svaki dan 'napuni' 36 odjela, od toga 18 onih od 1. do 4. razreda!

Učenici ove škole osim što puno čitaju Zvrk, u sklopu literarne skupine pišu sastavke i pjesmice. Odlični su sportaši. Imaju nekoliko sportskih klubova.
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Skupina autora
"Hrvatska bajkovnica"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Sretna knjiga - Internet trgovina