Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Legija, Rimska vojska, Predromanika, Helenizam, Vrijeme, Pučki tribuni, Kralj, Provincija, Mjesec, Bura, Klif, Ratni zločini, Religija, Klasicizam, Kora, Plima i oseka, Hramovi, Delta, Senior, vazal, Republikanizam, Pismo, Grčki gradovi, Sila teža, Mezopotamija, Vjetar, Krški reljef, Prvi svjetski rat, Bratovštine, Ekvator, Karolinzi, Feudalizam, Barbari, Aerobni organizmi, Litosferne ploče, Knez, Konzul, Kolonizacija, Krapinski pračovjek, Arhiva, Muzej,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Virovitica grad dvoraca i skladnih vitica
 
U latinskim pisanim ispravama 13. stoljeća, Virovitica se spominje u obliku Wereuce, Wereuche, Veruche ili Verouche, pa se smatra da se na jeziku tadašnjih hrvatskih starosjedilaca izgovarala Verevče. Taj je naziv Virovitica najvjerojatnije dobila prema potoku koji je silazio s obližnje Bilogore i protjecao pored naselja. Danas se taj potok zove Odenica.

Na velikoj Lazariusovoj karti Slavonije iz 1556. godine grad je označen kao Werewcze, a naziv Virovitica (Virouiticza) prvi se put pojavljuje u Vramčevoj kronici, dok se dalje u većini povijesnih dokumenata spominje u obliku Werowiticza, VVerouitiza ili Verovitiza.

Virovitica je danas grad s 22 000 stanovnika i središte je Virovitičko-podravske županije. Svojim stanovnicima i posjetiteljima nudi raznovrsne i bogate sadržaje: muzejska, kazališna, koncertna, tradicijska, sportska i slična zbivanja.
 
Osnovna škola Vladimir Nazor u Virovitici djeluje od 1991. u novoj zgradi u Masarykovoj ulici. Školu pohađa 1051 učenik.

Učenici rado sudjeluju u uređenju školskoga prostora, pa je škola 1997. proglašena jednom od najuređenijih u Republici Hrvatskoj.

Unutar skupina čuvara prirode i cvjećara učenici uređuju kamenjare u dvorištu škole, a u tome im nerijetko pomažu i roditelji.

Posebnost ove škole je veliki sunčani sat na ulazu u školu. Unutarnji prostor škole ukrašen je mnogobrojnim lončanicama, a zelenilo biljaka odlično se uklapa u vedro šarenilo obojenih stupova i zidova.
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Skupina autora
"Hrvatska bajkovnica"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Sretna knjiga - Internet trgovina