Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Planeti, Sumračnica, Rimski gradovi, Plašt, Senior, vazal, Zakonik, Metalno doba, Socijalizam, Bizant, Reljef, Padaline, Genocid, Temperatura, Kora, Aerobni organizmi, Benediktinci, Ljudska prava, Geološka doba, Delta, Personalna unija, Rimska republika, Klif, Građa zemlje, Jame, Vjetar, Sparta, Romanika, Republika, Sila teža, Predromanika, Pokrštavanje, Salinitet, Mjesec, Ponikve, Plemić, Drugi svjetski rat, Kompas, Župan, županije, Feudalna davanja, Računalo,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Nima Splita do Splita
 
SMJEŠTAJ

Split je smješten na poluotoku, omeđen morem i grebenima Mosora i Kozjaka. Na južnim padina­ma poluotoka izrastao je moderan grad u kojeg su se pretočila stara pučka naselja od Gradske luke do Stobreča. Na blagim padinama prisojnog dijela poluotoka kaskadno se protežu trgovi i parkovi, okruženi stambenim i poslovnim objektima. Na osojnoj strani, leđima okrenuta Splitu, lučka su i industrijska postrojenja. Split je bio veliko povijesno, upravno i vjersko središte Hrvatske.
 
POVIJEST  

Ranosrednjovjekovni ga pisci na latinskom zovu Spalatum, na grčkom Spalathon. Javljaju se i nazivi Spalatrum, Spalathron, Aspalato, Aspalathos. Od 10. st. česti su oblici Spalato, Spaleto i Speleto, od kojih dolazi i hrvatski Splet, a od 15. st. ikavski Split i ijekavski Spljet.

Po rimskom podrijetlu Split je carski grad, a po hrvatskim tečevinama značajno mjesto hrvatske povijesti i vjerska metropola. Zbog svoje veličine, razvitak gospodarskih, učilišnih i kulturnih institucija te izuzetno povolina geoprometnoga položaja, Split okuplja veliku makoregionalnu zajednicu koja na nacionalnom prostoru broji više od milijun stanovnika, a jos toliko izvan granica, u susjednim regijama.
 
RAZVOJ GRADA
 
Značenje Splita nije samo povijesno, nego je i danas stvarno, osobito s gospodarskoga, prometnoga, kulturnog i športskoga gledišta za cijelu južnu Hrvatsku. Split je upisan u UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Grad se razvio oko Dioklecijanove palače građene krajem III. stoljeća.
 
 
 
 
 
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Skupina autora
"Hrvatska bajkovnica"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Sretna knjiga - Internet trgovina