Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Rimska republika, Sumračnica, Provincija, Republikanizam, Križarski ratovi, Jezgra, Filipike, Temperatura, Mitologija, Legija, Arhiv, Plemić, Romanizacija, Piramide, Koncentracijski logor, Klasicizam, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Olimpijske igre, Apostoli, Mjerilo, Vrijeme, Povijest, Eolski reljef, Predromanika, Građa zemlje, Helenizam, Islam, Egejske civilizacije, Proročište, Bratovštine, Zvijezde, Perzija, Špilja, Civilizacija, Suverenitet, Republika, Vjetar, Sparta, Kompas, Termometar,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Biser južnog Jadrana - Dubrovnik
Dubrovnik je jedan od najljepših hrvatskih gradova. Leži na samom jugu naše domovine i glavni je grad Dubrovačko-neretvanske županije.
 
 
Biser južnog Jadrana
 
Postanak grada podno brda Srđa seže u daleku prošlost i obavljen je, kao i kada je riječ o mnogim starim sredozemnim gradovima, koprenom legende.
 
IME PO HRASTU
 
Od više legendi povijesno je najutemeljenija ona koja povezuje nastanak novog naselja s razaranjem i propašću rimskog grada Epidaura u 7 stoljeću. Godine 614. Epidaur su zauzeli i razorili Avari i Slaveni, a preživjeli stanovnici sklonili su se u obližnje šume i na malen stjenovit otočić Laus. Otočić je od kopna odvajao uski kanal, pa je naselje na njemu bilo zaštićeno i s mora i s kopna. Na kopnu, preko puta rimske Raguse, razvija se hrvatsko naselje, koje se po šumi mediteranskog hrasta (dubrave) počelo nazivati Dubrovnik. 
 
KOPNOM, VODOM ILI ZRAKOM   

Od Zagreba do Dubrovnika možete stići na više načina: vlakom do Splita i dalje Jadranskom magistralom autom ili autobusom ili pak zračnim putem preko zrakoplovne luke Ćilipi, od Dubrovnika udaljena 16 km. A možete se u Rijeci ili Splitu ukrcati na brod i uploviti u dubrovačku luku Gruž.
 
KULE I ZIDINE

Dubrovnik je bogata riznica kulturno- povijesnih spomenika, koja ljepotom oduševljava svakog posjetitelja.

I u nas i u svijetu najpoznatija je dubrovačka stara gradska jezgra, opasana zidinama i kulama. Najšira i najslavnija dubrovačka ulica - Placa (znameniti Stradun), mjesto je održavanja Dubrovačkih ljetnih igara i zanimljivo  okupljalište Dubrovčana.
 
Onorefijeva česma
 
Orlandov stup

Tjesnac između otočića Lausa i kopna nasut je krajem 11. stoljeća. Na mjestu gdje se otok spojio s kopnom danas je najšira, dubrovačka ulica, Placa (Stradun).
 
U osobito vrijedne spomenike ubrajaju se Onorfijeva česma, Orlandov stup te Knežev dvor. Dubrovnik je poznat i po jedinstvenoj narodnoj nošnji koju za nastupe nose plesači svjetski poznatog dubrovačkog plesa linđo. 
 
DOĐI U AKVARIJ

Mališanima će naročito zanimljiv biti posjet akvariju, gdje mogu upoznati bogat biljni i životinjski morski svijet: 
od koralja i morskih konjica preko malenih ribica svih vrsta do 1,5 metar npr. dugih murina i divovskih kornjača.

Kako je u akvariju zabranjeno fotografiranje, za uspomenu na Dubrovnik možete se slikati kraj puškarnica slavnih dubrovačkih zidina. A kad ste već na zidinama, osim na žičaru na Srđu, obratite pozornost i na nenastanjen otočić Lokrum, na kojemu je predivan botanički vrt.

Osim Dubrovnika, svakako vam moramo preporučiti da posjetite i ostala mjesta dubrovačkog primorja, jer se i u njima kriju mnoge znamenitosti ovoga kraja, kao što je npr. arboretum u Trstenu ili mauzolej obitelji Račić u Cavtatu, djelo kipara Ivana Meštrovića.
 
Dubrovnik je opasan zidinama
 
Jeste li znali…
… da se prvi zapisi o imenu Dubrovnika nalaze u dokumentima bosanskog bana Kulina iz 1189. godine;
… da je Dubrovnik već sredinom 16. stoljeća imao više od 180 velikih brodova, koji su plovili sve do Engleske;
… da je Dubrovačka Republika bila jedna od prvih europskih država koja je priznala nezavisnost
   Sjedinjenih Američkih Država;
… da je 6. travnja 1667. godine katastrofalni potres razrušio Dubrovnik? U izvornom obliku sačuvala se jedino
   palača Sponza i djelomično pročelje Kneževa dvora;
… da je u jesen 1991. godine Jugoslavenska narodna armija izvršila na dubrovački kraj i grad Dubrovnik jedan
   od najgrubljih ratnih pohoda? Više se mjeseci uništavalo, palilo i razaralo ono najljepše što je ljudska ruka
   sagradila na ovom prostoru.
 
Pripremio i snimio: Roko Kunić
Putujmo Hrvatskom
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Skupina autora
"Hrvatska bajkovnica"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Sretna knjiga - Internet trgovina