Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Zakonik, Perzija, Atena, Koncentracijski logor, Plebejci, Benediktinci, Feudalna davanja, Tlak zraka, Gotika, Glagoljaštvo, Inkvizicija, Bizant, Špilja, Krški reljef, Predromanika, Krunidba, Provincija, Aerobni organizmi, Knjižnica, Križarski ratovi, Morske struje, Riječni (fluvijalni) reljef, Salinitet, Stanica, Župan, županije, Kora, Karolinzi, Rimska vojska, Mitologija, Civilizacija, Apostoli, Arapska kultura, Komunizam, Romanizacija, Sparta, Ustav, Totalitarizam, Senior, vazal, Sige, Grčka mitologija,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Za odmor, liječenje i zabavu - Daruvarske toplice
Daruvar je malen slavonski gradić u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a ima 13000 stanovnika. Nadaleko je poznat po izvorima tople vode.
 

U srcu je grada park u kojem se može naći 60 vrsta drveća i grmlja, a neke su vrlo rijetke. Upravo su tu hoteli "Termal" i Vila Arcadia", odnosno Daruvarske toplice.
 
SIMBOL GRADA ŽDRAL

Daruvar se nekoć zvao Podborje, a ime Daruvar potvrđeno je 1765. g. diplomom Marije Terezije. Bilo je to najprije ime dvorca plemićke obitelji Janković, koji je sagradio Antun pl. Janković. Nazvao ga je Daruvar sto bi se moglo prevesti kao Ždralovgrad prema ždralu, ptici u obiteljskom grbu. (na mađarskom "daru" znači ždral, a "varoš" grad)
 
BLATO MOZE BITI LJEKOVITO

Tu su izvorišta tople vode (42-45°C) i nalazišta mineralnog blata. S vodom i blatom lijeće se mnoge bolesti. Po izvorima tople vode Daruvar je bio poznat još u rimsko doba.
 
BLATNA KUPKA I BUNAR ŽELJA

U Daruvaru se 1870. godine gradi "Vila Arcadia" koja ubrzo postaje simbolom kupališta i grada, zajedno s "Centralnom blatnom kupkom" sagrađenom u maurskom stilu*. Tu je i "Bunar želja", Da bi vam se želja ispunila, dovoljno je zatvoriti oči, nešto zaželjeti i preko desnog ramena ubaciti novčić u bunar.
I još je nešto vrijedno spomena. Kada se 1980. g., iako u samom središtu parka, gradio hotel "Termal" nije srušeno ni jedno stablo.
 
«Bunar želja», iz kojeg ključa vruća voda
Centralna blatna kupka

BAZENI, IGRALIŠTA, JEZERA, UTRKE

U Daruvarskim toplicama posjetitelji se mogu koristiti bazenima s termalnom vodom (unutarnjim i vanjskim), igralištima za tenis i još neke sportove, igrati minigolf i stolni tenis, a uz sam park nalazi se i jezero pogodno za sportski ribolov. Zaljubljenici u konje mogu pohađati školu jahanja, a jedanput godišnje održavaju se i utrke konja u zapregama.
 
ŠKOLA U DVORCU

Već vise od pola stoljeća u dvorcu grofa Jankovića uče se prva slova i brojke, dobivaju petice, ali i jedinice. Naime, 1945. g. u dvorac se uselila Osnovna škola Vladimira Nazora. Donji dio dvorca ostao je kakav je i bio, ali su na katu uređene učionice.

Danas tu školu pohađa 420 učenika nižih razreda. Za osmoškolce češke narodnosti, Daruvar od 1922. g. ima Češku osnovnu školu J. A. Kamenskoga koju pohađa 300 učenika.
 
DO DARUVARA / ZRAKOPLOVOM

Osim uobičajenim prijevoznim sredstvima, u grad možete stici i zrakoplovom: Daruvar ima sportsko letjelište udaljeno svega 2 kilometra od centra, a sletjeti se može i na prostranu travnatu pistu 16 kilometara udaljenu od grada. Rijetko se gdje može naći da tako mali grad kao sto je Daruvar ima tako velike mogućnosti kao on.

Jeste li znali…
… da su divovska stabla Ginka bilobe stigla u park grofa Jankovića iz Kine prije 250 godina
… da je okolica Daruvara poznata i po uzgoju vinove loze
… da su prvi izvori ljekovite vode uređeni još davne 288. godine prije Krista?

MINI KVIZ
 
1. Što su toplice?
2. Daruvar je dobio ime po jednoj od ovih ptica:
   a) galebu
   b) ždralu
   c) vrani
3. Daruvar se nekoć zvao:
    a) Pohorje
    b) Borovje
    c) Podborje
* maurski stil - stil s elementima starije islamske umjetnosti
 
Pripremila: Aleksandra Markovic
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Skupina autora
"Hrvatska bajkovnica"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Sretna knjiga - Internet trgovina