Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Predromanika, Legenda, Helenizam, Rimska republika, Križarski ratovi, Kompas, Romantizam, Republika, Sila teža, Polja u kršu, Komunizam, Jame, Salinitet, Senat, Pokrštavanje, Perzija, Pismo, Mjesec, Povijesni izvori, Drugi svjetski rat, Filipike, Rimski gradovi, Aerobni organizmi, Diktator, Demos, Kameno doba, Katakombe, Republikanizam, Povijest, Župan, županije, Suverenitet, Kolonizacija, Planeti, Helenizam, Sumračnica, Atena, Klif, Totalitarizam, Civilizacija, Olimpijske igre,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Samobor - mali grad u koji svatko ide rado
Bog, zvrkovci! Ako volite jesti kolače, planinariti ili se pak ludo zabavljati odjeveni u još luđe kostime, imam za vas dobru vijest.
 
MALI GRAD U KOJI SVATKO IDE RADO
 
Vodim vas dvadesetak kilometara zapadno od Zagreba, na južne obronke samoborskoga gorja, u Samobor – grad u kojem ulice mirišu na kremšnite i poznatu maštardu*, a njegovi druželjubivi stanovnici rado će vas uputiti na obližnju planinarsku stazu.
 
BEDAKI NORIJU SAKI DAN, A PAMETNI SAMO NA FAŠNIK*!
 
Kao i ostali karnevalski gradovi, Samobor se budi iz zimskoga sna u veljači. Tada započinje višednevno slavlje na ulicama i trgovima okićena grada. No, najzanimljiviji je posljednji dan karnevala. Na fašnički utorak zamaskirani Samoborci i brojni posjetitelji lutaju gradom ne bi li uhvatili još koju kremšnitu ili krafnu, kušali poznati samoborski bermet* ili kupili staklenku domaće muštarde.
 
NEMA PRAVE FAŠNIČKE VESELICE BEZ UKUSNE PEČENICE
 
Gladniji će zasigurno posegnuti za muštardom začinjenim pečenicama ili komadom kuhane govedine jer, treba se dobro najesti i pripremiti za vrhunac karnevala. Na glavnom gradskom trgu bit će spaljen Fašnik – glavni krivac za sve nevolje u prethodnoj godini.
 
USRED GRADA TEČE GRADNA
 
Šetnja Samoborom trebala bi započeti upravo na glavnom gradskom trgu. Trg kralja Tomislava, misle mnogi, jedan je od najljepših hrvatskih trgova. Nekoć glavni sajmišni prostor u gradu danas je omeđen reprezentativnim zgradama (vijećnica, kavana, hotel, banka, slastičarnica, crkva sv. Anastazije), pa postaje omiljeno okupljalište Samoboraca. Zanimljivost ovoga gradića je maleni potok Gradna koji – utisnut između starih obrtničkih kuća – prolazi gradskim središtem. Premošćen s nekoliko kamenih i drvenih mostova, Samoboru daje jedinstven, pomalo bajkovit izgled. Stoga su šaljivi Samoborci cijeli prostor uz Gradnu popularno nazivali Samoborska Venecija.
 
ZLATNE RUKE SAMOBORSKIH OBRTNIKA
 
Vjerojatno ste pomislili da ste već naučili sve o Samoboru i Samoborcima. No, niste u pravu. Jeste li znali da je Samobor bio poznat obrtnički grad? U njemu se i danas proizvodi čuveni samoborski kristal, medičarski i svjećarski proizvodi, ukusan napitak od medovine – gvirc, te već spomenuti bermet i muštarda.
 
NA KRAJU PRIČE PUT NAS VODI NA ODMOR U PRIRODI
 
Nakon brojnih gradskih ljepota i uzbuđenja valja predahnuti i otići u prirodu. Preporučujem planinarenje (ne jako naporno!) na nedaleke vrhove Samoborskoga gorja, kupanje u Šmidhenu, posjet izletištima Eko selo i Divlje vode. Tamo možete organizirati piknik, igrati tenis, jahati, šetati se ili jednostavno ležati i uživati na suncu i svježem zraku.
 
JESTE LI ZNALI...
 
... da se samoborski fašnik održava već više od 170 godina;
... da samoborski kristalobrusači već cijelo stoljeće izrađuju staklene cvjetove, sitne čipke, zvjezdice, kružiće i slično;
... da se u Samoboru, osim fašnika, održavaju i druga događanja: Samoborska salamijada, Dan grada, izložba pasa, Rally oldtimera;
... da je Samoborsko gorje istočni dio Žumberačke gore, a planinarima su osobito zanimljivi vrhovi Plešivica (780 m), Japetić (880 m) i Oštrc (755 m);
... da je od 1901. do 1979. godine Samobor bio povezan sa Zagrebom popularnom željezničkom prugom "Samoborček"?
Pripremila Ivana Crljenko
* muštarda – aromatičan dodatak jelu, ljutog okusa; sličan senfu, odnosno hrenu
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Skupina autora
"Hrvatska bajkovnica"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Sretna knjiga - Internet trgovina