Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Bizant, Ratni zločini, Zakonik, Globus, Kmet, Obitelj, Hramovi, Rimska vojska, Muzej, Pučki tribuni, Republika, Oblik zemlje, Plemić, Prosvjetiteljstvo, Senat, Plima i oseka, Krapinski pračovjek, Personalna unija, Kora, Suverenitet, Povijesni izvori, Moneri, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Kršćanstvo, Bratovštine, Romanika, Polovi, Atmosfera (zračni omotač), Totalitarizam, Atena, Litosferne ploče, Grčka mitologija, Islam, Računalo, Ustav, Jugo, Ljudska prava, Rimsko carstvo, Obalni reljef, Konzul,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Osijek - grad brojnih čuda i poznatih ljudi
 
Putujmo Hrvatskom
 
Smješten na lijevoj obali Drave najveći grad Slavonije Osijek postoji već više od 800 godina
 
GRAD BROJNIH ČUDA I POZNATIH LJUDI

Osijek je prepun spomenika kulture, posebice u dijelu grada sagrađenom u 18. stoljeću koji se zove Tvrđa.
  
CRKVE, DVORCI I SPOMENICI

Tvrđa je prepuna starih građevina i spomenika neobičnih naziva kao što su Vodena vrata ili Kužni pil. U drugim dijelovima grada zanimljivi su dvorac grofa Pejačevića i dvorac Mačkamama koji je dobio naziv po ženi koja je u njemu živjela u društvu velikog broja mačaka. Grad krasi i Župna crkva svetog Petra i Pavla poznatija kao Osječka katedrala.
 
ZELENI PARKOVI I PERIVOJI

Osječka djeca najviše vremena vole provoditi igrajući se u parkovima kojih u Osijeku ima na desetke i zbog kojih je Osijek grad s najviše zelenih površina u Hrvatskoj u odnosu na svoju veličinu. Ta ljubav Osječana prema zelenilu više puta je nagrađivana pa je Osijek u više navrata postao nositelj Zelene vrpce, nagrade koju osvajaju samo oni gradovi koji puno čine na uređenju i održavanju gradskih parkova. Najveći osječki parkovi su Perivoj kralja Tomislava, Park kralja Krešimira i Park kralja Držislava.
 
ŠUKEROV PUT OD IGRALIŠTA DO ZVIJEZDA

U Osijeku možete zaigrati i nogomet na školskom igralištu na Vijencu Ivana Meštrovića na kojemu je naš najbolji nogometaš Davor Šuker započeo svoju nogometnu karijeru. Njegovi vršnjaci iz doba osnovne škole kažu da je Davor i tada bio neuhvatljiv kada bi krenuo prema golu.
 
ZEKO I POTOČIĆ

Šetajući ulicama Osijeka možete susresti i uglednog gospodina Branka Mihaljevića, autora poznate dječje pjesme Zeko i potočić. Predlažemo i da prijeđete preko prekrasnog pješačkog mosta koji spaja Osijek i Slavoniju s Baranjom te posjetite osječki zoološki vrt. Ili se okupajte u bazenima popularnog osječkog kupališta Kopika (osječki izraz za Kopakabanu) na kojemu ljeta tisuće djece svakodnevno stjecalo prva plivačka znanja.

Pripremio: Jasminko Nikolić
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Skupina autora
"Hrvatska bajkovnica"
Jadranka Žderić
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Sretna knjiga - Internet trgovina