Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Ekvator, Socijalizam, Litosferne ploče, Anaerobni organizmi, Ljudska prava, Plašt, Kameno doba, Grčki gradovi, Jezgra, Barbari, Arapska kultura, Religija, Legenda, Ustav, Rimsko graditeljstvo, Kompas, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Riječni (fluvijalni) reljef, Suverenitet, Unitarijanizam, Katakombe, Oceani, Povijest, Holokaust, Karolinzi, Legija, Plebejci, Prozirnost, Estuarij, Mezopotamija, Faraon, Republika, Perzija, Krški reljef, Oblik zemlje, Glagoljaštvo, Svemir, Aerobni organizmi, Eolski reljef, Mjesec,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Čarobnjaci ili stručnjaci
Vrijeme se neprestano mijenja, a o njemu ovise mnoge stvari u našem životu: što ćemo obući, hoćemo li ponijeti kišobran, možemo li planirati izlet preko vikenda ili skijanje za zimskih praznika. No nešto nam može pomoći: vremenska prognoza.

Vremensku prognozu sastavljaju meteorolozi. Oni nisu čarobnjaci koji jednim pogledom u kristalnu kuglu mogu prored kakvo će sutra biti vrijeme. To su stručnjaci koji na temelju podataka prikupljenih po čitavom svijetu predviđaju vjerojatne mijene vremenskih prilika.

VRIJEME JE ĆUDLJIVO

To znači da i oni mogu pogriješiti, jer vrijeme je ćudljivo i ne ponaša se prema pravilima. Točna prognoza može se donijeti samo za iduća 24 sata. Kakvo će vrijeme biti poslije, može se tek nagađati. Stoga kada netko kaže: "Ova će godina biti topla", ne vjerujte mu jer se to unaprijed ne zna.
 
Magličasti prsten oko Sunca najavljuje kišu
 
Satelitska snimka olujnog nevremena

PROMATRAJ PRIRODU
 
Ljudi su od davnina nastojali pogoditi kakvo se vrijeme sprema. Pokušavali su i obrednim plesovima, pjesmama, molitvama i žrtvama utjecati da se ono promijeni.

S vremenom su stekli neka iskustva, zasnovana na promatranju prirode. Uočili su da se npr. lijepo vrijeme može očekivati ako je ljeti uvečer rosa jaka ili se nebo pri zalazu sunca rumeni. Opazili su i da je magličast kolobar oko Sunca ili Mjeseca te jako treperenje zvijezda znak skore kiše.
 
SPRAVE, STANICE, BALONI

U svom poslu meteorolozi se služe nekim jednostavnim spravama, kao što su: termometar, za mjerenje temperature zraka, barometar, za mjerenje tlaka zraka, kišomjer, za mjerenje količine padalina, vjetrokaz, koji pokazuje smjer vjetra i si.

Te sprave ima svaka meteorološka stanica, a stanice su raspoređene po cijelom svijetu. Valja još spomenuti i meteorološke balone, kojima se mjeri stanje zraka u visinama.
 
METEOROLOŠKI SATELITI

Podaci o vremenskim prilikama svakodnevno se sakupljaju i šalju u jedan centar. Tako svi meteorolozi mogu znati kakvo je vrijeme u određenom trenutku bilo gdje na Zemlji. Koristeći se tim podacima, a na temelju svoga znanja i iskustva, meteorolozi predviđaju daljnje kretanje zračnih masa. U novije vrijeme od velike su im pomoći meteorološki sateliti – umjetna svemirska tijela koja kruže oko Zemlje i skupljaju podatke o njezinoj atmosferi. Satelitske snimke pokazuju kretanje oblačnih sustava i upozoravaju na približavanje nevremena.
 
KOME JE VREMENSKA PROGNOZA POTREBNA?

• Poljoprivrednicima, jer mraz i tuča uništavaju usjeve, a kiša je nužna za njihov rast.  
• Pilotima, jer magla otežava slijetanje, a olujno ga nevrijeme onemogućava ili ugrožava let.
• Pomorcima, kojima također magla otežava plovidbu, a oluja je ugrožava. Pokušaj se sjetiti nekog trenutka kada ti je vremenska prognoza pomogla.
 
Pripremila: Mirna Kraš
 
(Arhiva časopisa Zvrk)
Isabelle Bertrand
"Jupi, slavim rođendan"
Brigitte Ballac
"Igre u mraku"
Sretna knjiga - Internet trgovina