Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Klasicizam, Mjesec, Župan, županije, Sige, Termometar, Diktator, Estuarij, Oceani, Mjerilo, Ustav, Ponikve, Meridijani i paralele, Feudalna davanja, Jezgra, Tlak zraka, Konzul, Litosferne ploče, Plima i oseka, Anaerobni organizmi, Grčki gradovi, Koncentracijski logor, Socijalizam, Heleni (Grci), Klif, Ljudska prava, Prvi svjetski rat, Pokrštavanje, Mitologija, Bizant, Bratovštine, Unitarijanizam, Perzija, Pad zapadnog rimskog carstva, Predromanika, Piramide, Atmosfera (zračni omotač), Planeti, Kršćanstvo, Plebejci, Špilja,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Slastica i kruha, ali ne bez duha
 
PUNOGLAVAC I PIJAVICA
Susreli se u jednoj bari punoglavac i pijavica. - Hej, brzorepko, zašto stalno pokušavaš iskočiti izvode? - upita pijavica. - Želim vidjeti obalu - odgovori punoglavac. - Što je obala? - začudi se pijavica. To je zemlja koja okružuje baru. Ondje miriše cvijeće i sunce grije travu i stabla. - Zemlja, cvijeće, sunce, trava i stabla? Ma, tko ti je napunio tu veliku glavu svim tim glupostima -zahihoće pijavica. - Postoji samo bara, a izvan nje nema ničega, vjeruj mi! Dovoljno sam stara da to znam. - Ima, ima - zabrza punoglavac. - Čim se nađem tik pod površinom, vidim svjetlo... - To su priče za lakovjerne punoglavčiće – naruga se pijavica. - Postoji samo ono uz što se možeš
pripiti, pa sisati i sisati!
Punoglavac se nije htio prepirati, pa je umuknuo. I dalje je strelovito zamahivao repićem i brzao k površini ne bi li okom dohvatio obalu. Nije dugo prošlo: narasli su mu kračići, tjelešce mu postalo gipko i - jednoga jutra - zelena je gatalinka iz vode iskočila u travu. Zadivljenim pogledom prelazila je od cvijeta do cvijeta i sretno zakreketala: - Krekete, rekete, krete, kre, bara ipak ima cvjetne obale!

 
O VIDLJIVOM I NEVIDLJIVOM
Doista, ne postoji samo ono što možemo vidjeti, čuti, dodirnuti i onjušiti u ovom času i u ovom životu na zemlji. Postoji mnogo toga što ne možemo zamijetiti svojim tjelesnim osjetilima. Postoji, nakon života na zemlji, život koji vječno traje i koji SADA možemo vidjeti samo VJEROM u Isusa koji je u taj život ušao kroz prolaz što ga zovemo smrt. Kao što se poslije zimskoga sna budi sva priroda, poslije sna smrtnoga tijelo biva uskrišeno. Stoga slaviti Uskrs znači radovati se budućem vječnom životu i pripremati se za nj.
 
DODATAK NIJE NADOMJESTAK
Najbolja je priprema nastojanje da volimo jedni druge, da budemo prijatelji, da svima činimo ono što bismo voljeli da drugi nama čine. Pritom ćemo katkada i pogriješiti. Ništa zato! Pogreške ćemo ispovjediti i nećemo više misliti o njima, nego samo o tome kako da još danas budemo bolji. Tako su šunkica s hrenom, pečeno janje, pisanice i darovi samo dodatak uskrsnom veselju. Jako je važno uočiti da dodatak ne može biti nadomjestak za mir i ljubav. To je moj mali susjed Dino shvatio još lanjskoga Uskrsa. Cijeli se Veliki tjedan trudio biti poslušan roditeljima i jesti sve što inače ne voli: rižu, tijesto i špinat. - Bit će mi uskrsni doručak slađi, mislio je. Ali se prevario. U samo uskrsno jutro porječkali se tata i mama i cijeli se dan durili. Nisu shvatili da su Dini zagorčili sve poslastice. A uvečer on je u dnevnik zapisao svoj novootkriveni recept za uskrsni doručak i ovih ga dana prikvačio u kuhinji. I za mene ga je prepisao. Toliko mi se sviđa da ga ja sada prepisujem za te i za sve mame i tate.
 
Sonja Tomić
(Iz arhive časopisa Zvrk)
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Ida Mati
"Glas za zemlje spas"
Sretna knjiga - Internet trgovina