Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Piramide, Mitologija, Metalno doba, Krunidba, Karolinzi, Ustav, Benediktinci, Jame, Muzej, Sila teža, Ponikve, Republika, Holokaust, Škrapa, Totalitarizam, Kršćanstvo, Obitelj, Rimsko carstvo, Temperatura, Kolonizacija, Diktator, Konzul, Prozirnost, Kompas, Knjižnica, Svemir, Sige, Padaline, Vjetar, Islam, Feudalizam, Reljef, Polovi, Anaerobni organizmi, Planeti, Prosvjetiteljstvo, Jugendstil ili (Art Nouveau, Secesija, Art deco), Zvijezde, Senat, Globus,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
4. lipnja - Međunarodni dan djece žrtava nasilja
Svatko ima pravo biti poštovan i ima dužnost poštovati druge.
 
Što je nasilje?
 
Nasilničko ponašanje može biti pokušaj stjecanja popularnosti (istraživanja pokazuju da, osobito u mlađoj dobi, mali nasilnici mogu biti popularni među svojim suučenicima). Može biti pokušaj da se pokažu odlučnima, "tvrdima" i sposobnima ili da na sebe skrenu pozornost. Nasilje može biti i izraz nemoćne ljubomore na osobu prema kojoj je netko nasilan. Nasilje može biti pokušaj prebrođivanja osobnih problema ili frustracija koje dijete ne može riješiti drukčije. Dijete izloženo nasilju u vlastitoj obitelji može isti način ponašanja prenijeti i na svoju školsku okolinu. Neka djeca i ne razumiju potpuno da je način njihova ponašanja loš i neprihvatljiv, niti mogu shvatiti kako se osjeća njihova žrtva.

Katkad nema oštre granice između “mučitelja” i “žrtve”, jer se u različitim razdobljima i situacijama uloge mogu i zamijeniti te nasilnik postaje žrtvom i obratno.
 
 
Zašto su neka djeca podložnija nasilju?

Za postajanje žrtvom mučenja i nasilja obično nema nekog osobita razloga, no katkad se ta djeca u nečem razlikuju od svojih vršnjaka - to može biti samo boja kose ili neobično ime /prezime; to može biti neka gotovo neznatna mana kao zamuckivanje ili nespretnost, to mogu biti djeca za koju se ne očekuje da će se braniti, koja nemaju stalno i određeno mjesto u skupini. Ranjivost i sklonost postajanju žrtvom ne moraju nužno biti povezane sa smetnjama u učenju ili tjelesnim nedostacima.
 
Zašto je nasilje među djecom štetno?
 
Neki će odrasli reći da je nasilje među djecom samo jedan od načina odrastanja i da je nužno u procesu učenja kako se zauzimati za svoje stavove i kako se braniti. Ali nasilje može djecu učiniti osamljenima, nesretnima i prestrašenima. Može uzrokovati da se osjećaju nesigurna i da krivnju za nasilje traže u sebi samima. Njihovo samopouzdanje i samopoštovanje može toliko biti uzdrmano da započimaju odbijati ići u školu i družiti se s djecom. Djeca koja su žrtve zadirkivanja mogu patiti od psihičkog i fizičkog stresa, ali pokazivati i dugoročnije posljedice.
"Zemlja na dlanu"
Jadranka Žderić
"Od kuće do škole"
Ida Mati
"Glas za zemlje spas"
Sretna knjiga - Internet trgovina