Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Riječni (fluvijalni) reljef, Legenda, Romantizam, Kolonizacija, Egejske civilizacije, Plima i oseka, Suverenitet, Anaerobni organizmi, Župan, županije, Imperijalizam, Gotika, Demos, Meridijani i paralele, Estuarij, Močvare, Dualizam, Predromanika, Salinitet, Povijest, Plebejci, Prvi svjetski rat, Civilizacija, Sumračnica, Tlak zraka, Pismo, Ratni zločini, Feudalizam, Socijalizam, Delta, Konzul, Mora, Građa zemlje, Helenizam, Jezgra, Povijesni izvori, Polovi, Heleni (Grci), Mjesec, Koncentracijski logor, Kameno doba,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Svjetovna festa svetog Duje i obrtnici
 
Svjetovna fešta otpočinjala bi nakon duhovne, poslije procesije (presesuna).
U starim zapisima o proslavi svetog Duje govori se o raznim obrtnicima i trgovcima koji su iz raznih krajeva dolazili u Split kako bi feštu iskoristili za zaradu.
- Ričani i Gorjani donosili su drvenu robu, ka recimo bačve, kace, vinotoke, sprte*, sita i rešeta i svakovrsne maštile* za vodu i pranje. Drugi niki, je l’ to Slovenci ol’ Slavonci, ne bi zna reć, donosili bi svece o’ đeša* i ostalo za kužinu* i kuću, a naši Vlaji još lopiž*, teć*, pitari*... Judi škojari* ka i Vlaji dolazili su u Split u jata. Jedni su dolazili prodavat, drugi kupovat, jer se po Rivi i po Pazaru moglo kupit svega ča ti srce zaželi.
 
*sprte - pletene košare od pruća
*maštile - posude
*đeš - gips
*kužina - kuhinja
*lopiž - posude za kuhanje na otvorenom ognjištu
*teć - lonci
*pitari - posude za cvijeće, lončanice
*škojari - otočani
Sretna knjiga - Internet trgovina