Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Barbari, Atena, Egejske civilizacije, Grčki gradovi, Proročište, Holokaust, Bizant, Mjerilo, Škrapa, Pokrštavanje, Eolski reljef, Rimska vojska, Helenizam, Legija, Delta, Riječni (fluvijalni) reljef, Rimsko graditeljstvo, Piramide, Feudalizam, Predromanika, Senior, vazal, Geografska karta, Faraon, Personalna unija, Datumska granica, Karolinzi, Perzija, Moneri, Demos, Diktator, Mitologija, Mora, Republikanizam, Povijest, Močvare, Arhiva, Jugo, Kršćanski simboli, Plima i oseka, Vjetar,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Kip Zeusa olimpijskoga ubrajan je u sedam svjetskih čuda
VELIČANSTVENI KIP U ČAST ZEUSU − UNIŠTEN

Spomenik Zeusu u Zeusovu hramu u Olimpiji izradio je Fidija, najslavniji kipar klasične Grčke
 
Dok se svijet, a osobito Kina u kojoj će se održati, priprema za najveći sportski događaj sljedeće godine, Olimpijske igre u Pekingu, podsjećanje na grčku Olimpiju povezano je s najslavnijim kipom grčkoga boga Zeusa postavljenim u Zeusovu hramu, što ga je izradio Fidija, najslavniji kipar klasične Grčke.

Zeus, vrhovni bog starih Grka, sin tirana Krona i Reje., smatran «ocem bogova i ljudi». stolovao je na Olimpu. Bio je bog svjetla, čuvar državnoga poretka i zaštitnik pravde, a u njegovu su se čast priređivale Olimpijske igre. Te atletske igre održavale su se svake četvrte godine od 776. do 393. Kako je vrhovni bog Zeus stolovao na Olimpu, u Olimpiji je podignut njegov hram, djelo Libona iz Elide, najveličanstvenija građevina svetišta u Olimpiji. Njegovo građenje započelo je poslije 470. godine i trajalo je do 456. prije Krista.

Zeusov hram stradao je u požaru 426. godine poslije Krista. Porušen je u potresu 551. i 552. godine.
 
NASTANAK SKULPTURE
 
Za remek-djelo najslavnijega grčkoga kipara Fidije stručnjaci se ne slažu kada je točno nastalo. Neki smatraju da je nastalo između 456. i 457. godine prije Krista, a neki poslije 438. godine.

Kip je bio visok 12, 40 m i izrađen u sjedećemu položaju. U desnoj je ruci Zeus držao božicu Nike (Pobjedu), a u lijevoj vladarski spektar s orlom na vrhu. Zeusa je Fidija prikazao kao boga sućutna s ljudima, spremna pomoći, a istaknuta mu je osobina i mirnoća. Ta vizija boga koji pomaže i mirom nudi nadu u bolju budućnost  i te kako je bliska i današnjim naraštajima koji  žive u svijetu rata i nasilja. Brojni su dijelovi kipa izrađeni od zlata, a zbog veličanstvena izgleda, djelo je ubrajano u sedam svjetskih čuda.  Zeusov kip u njegovu je hramu ostao do 395. poslije Krista, a  uništen je u požaru 475.   godine. 
 
ISTRAŽIVANJA OLIMPIJE
 
Kao i brojni drugi antički gradovi, i Olimpija, u kojoj su samo ostaci Zeusova hrama,  danas je turističko središte koje podsjeća na veličanstvena djela stare Helade. Prva su istraživanja Olimpije započela u prvoj šplovici 18. st. Međutim, tek su  1829. francuski arheolozi Dubois i Blonet počeli otkopavati i otkrivati dijelove Zeusova hrama, a sustavno su se time bavili Ernst Durtius i njemački arheološki institut od 1875. do 1881. god. Istraživanja su obavljana i u 20. stoljeću. 

JESTE LI ZNALI?
 
2008. godine Olimpijske igre održale su se u Pekingu, a prve, moderne Olimpijske igre, na prijedlog francuskoga pedagoga Pierrea de Coubertina iz 1894. prvi su put održane u Ateni 1896.  Tada je nastala poznata krilatica: Važno je sudjelovati!

Od 1924. godine održavaju se i Zimske olimpijske igre u zimskim sportovima među kojima su biatlon, brzinsko klizanje, hokej na ledu, sanjkanje, skijanje, umjetničko klizanje i vožnja bobom.
 
Na prvim modernim Olimpijskim igrama u Ateni natjecalo se u devet sportova (atletika, gimnastika, mačevanje, gađanje, plivanje, biciklizam, tenis, dizanje utega, hrvanje), a već 1992. u Barceloni natjecalo se u 25 sportova.

U Olimpiji je uz arhitektonske spomenike i stadion otkopano 130 statua, među kojima su najpoznatije Praksitelov Hermes s Dionizom, Peonijeva Nike (Pobjeda), ukrasi sa Zeusova hrama, različit novac, natpisi te manji nalazi od terakote i bronce. 
 
Maja Matković
Sretna knjiga - Internet trgovina