Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Polja u kršu, Islam, Metalno doba, Kolonizacija, Špilja, Senat, Planeti, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Diktator, Barbari, Vjetar, Plebejci, Demos, Prosvjetiteljstvo, Vrijeme, Pokrštavanje, Bura, Koncentracijski logor, Klif, Rimski gradovi, Močvare, Sila teža, Povijesni izvori, Knez, Mezopotamija, Mitologija, Knjižnica, Mjerilo, Feudalna davanja, Polovi, Atmosfera (zračni omotač), Zvijezde, Datumska granica, Olimpijske igre, Župan, županije, Litosferne ploče, Termometar, Oceani, Delta, Konzul,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Arhitektura starog Rima
Rimske kuće
 
Većina onih koji su živjeli u Rimskome Carstvu, živjelo je sa cijelom obitelji u jednoj sobi koja je bila neka vrt apartmanske kuće. Bile su građene sa dvije ili tri strane dvorišta, na jedan ili dva kata. S druge su strane dvorišta bili zidovi, koji su imali spriječiti provalnike od upadanja. Danas ova dvorišta koristimo kao parkirališta, no Rimljani (koji nisu imali automobila) koristili su iz za kuhanje, a tu su se igrala i njihova djeca. Takve su kuće većinom bile izgrađene od opeke, sa ravnim krovovima, na kojima se moglo spavati tijekom vedrih noći.

Siromašni, koji su živjeli u gradovima, imali su ovakvu vrstu stanova, no , ponekad su živjeli u višim zgradama sa stanovima, izgrađenim od drveta ili cigle, koje su nazivali inzule, a koje nisu imale nikakvo dvorište.
 
Rimske kuće za imućne ljude, na početku perioda Rimske Republike, bile su puno nalik kućama u kojima su živjeli Etruščani. Većina je kuća imala prednja vrata koja su vodila u atrij, ili dvorište, a sobe su okruživale dvorište. Ponekad bi se iznad dvorišta nalazio krov, često sa svjetlarnikom u centru kako bi ulazila svjetlost, ali i kišnica, koja se skupljala u cisterni koja se nalazila u sredini dvorišta.
 
Na začelju dvorišta, nasuprot ulaznim vratima, nalazila se spavaća soba roditelja, takozvani tablinum. Kasnije je ona u većini slučajeva postajala uredom, gdje su se obavljali poslovi, i ponekad ručavalo sa gostima. Na istoj su strani bile spavaće sobe, ili kubikuli. 
 
Do vremena Kasne Republike, neki su Rimljani počinjali graditi kuće u grčkom stilu.  Te su kuće i dalje imale atrijum sa sobama okolo, no, na začelju su imale peristil, ili vrt, okružen stupovima, te još soba oko peristila. Te su se kuće ponekad nazivale kuće atrij-peristila. Na drugom kraju peristila, često bi se nalazila blagovaonica, koja se nazivala triklinijum.
Sretna knjiga - Internet trgovina