Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Jame, Olimpijske igre, Obalni reljef, Apostoli, Faraon, Polovi, Pokrštavanje, Kmet, Ratni zločini, Crta (lenta) vremena, Filipike, Republika, Močvare, Pučki tribuni, Atmosfera (zračni omotač), Predromanika, Legija, Feudalna davanja, Religija, Svemir, Krapinski pračovjek, Škrapa, Plašt, Drugi svjetski rat, Pismo, Islam, Sila teža, Rimsko graditeljstvo, Bura, Križarski ratovi, Kameno doba, Provincija, Helenizam, Ljudska prava, Romantizam, Perzija, Eolski reljef, Krunidba, Litosferne ploče, Anaerobni organizmi,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Rimska povijest - Etruščani
Etruščani pripadaju davno nestalom narodu nepoznata podrijetla čije su pismene poruke ostale do danas neodgonetnute. Nastanivši se na području današnje Toskane, Etruščani su između rijeka Arna i Tibera i na obali Tirenskoga mora osnovali dvanaest gradova državica povezanih u savez. Vrhunac svoje kulture i vlasti dosegli su Etruščani u 6.st.pr.Kr. kada su zavladali tada još nerazvijenim Rimom. No sredinom 5.st.pr.Kr. Rimljani su podjarmili Etruščane, ali je rimska kultura bila duboko prožeta etruščanskom. Jasno je prepoznatljiv i jak utjecaj grčke umjetnosti na etruščansku, a kasnije i na rimsku.
 

O porijeklu Etruščana, koji su imali vlastiti neindoeuropski jezik, već stoljećima raspravljaju arheolozi, genetičari i lingvisti. U 5. pr.K. grčki je povjesničar Herodot tvrdio da su Etruščani u Italiju stigli iz Lidije, Anatolije u današnjoj Turskoj.

Etruščani su bili narod nastanjen na prostoru današnje talijanske pokrajine Toskane. Njihovo porijeklo je nepoznato, a jezik potpuno nerazumljiv i neodgonetnut. Koristili su pismo koje donekle podsjeća na grčko. Uglavnom su se bavili trgovinom, a katkad su i ratovali te širili svoj utjecaj. Gradili su gradove okružene zidinama koji postoje i danas, a zidine su ulavnom očuvane iz tih vremena. Najpoznatiji takvi gradovi su Volterra, Arezzo i Orvieto.
 
Njihova religija temeljena je na izrazitoj vjeri u zagrobni život te su radili ogromne i raskošne sarkofage. Ponešto njihove umjetnosti povezano je s grčkom. Ova vaza je primjer grčkog slikarskog utjecaja. Grci nisu imali posebno razvijeno slikarstvo osim slikarstva vaza. U ranom periodu to je slikarstvo bilo geometrijsko, a u klasičnom zlatnom razdoblju u kojem najviše cvate i etruščanska kultura (oko 5. stoljeća prije nove ere) razvija se figurstivno slikarstvo na vazama. Tehnika je vrlo jednostavna ali je izvedba komplicirana. Vaze su rađene od gline koja je crvena, a za premaz se koristilo samo crno. Tako su postojala samo dva načina; slikanje objekata crnim preko površine naziva se slikarstvo crnih figura pri kojem je pozadina prirodna, crvena. Katkad su se figure samo označavale na glini, a oko njih se bojila crna pozadina; to se naziva slikarstvo crvenih figura.
 
Sretna knjiga - Internet trgovina