Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Mezopotamija, Gotika, Klasicizam, Delta, Riječni (fluvijalni) reljef, Prozirnost, Seoba naroda, Rimsko graditeljstvo, Krapinski pračovjek, Obitelj, Obalni reljef, Pokrštavanje, Tlak zraka, Muzej, Kršćanski simboli, Ljudska prava, Dualizam, Mitologija, Estuarij, Rimsko carstvo, Holokaust, Egejske civilizacije, Senat, Imperijalizam, Oblik zemlje, Meridijani i paralele, Drugi svjetski rat, Civilizacija, Računalo, Metalno doba, Polovi, Knjižnica, Helenizam, Prvi svjetski rat, Stanica, Ratni zločini, Ban, Eolski reljef, Kameno doba, Senior, vazal,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Bogovi i boginje
Egipćani su obožavali na stotine i stotine različitih bogova i boginja; ponekad je bilo teško napraviti razliku, tko je tko.
 
Velik broj bogova predstavljale su životinje. Na primjer, grivasti pavijan je predstvaljao Thotha, boga mudrosti u jednom hramu, a u drugom je to bio bog mjeseca Khonsu. Svaka provincija je imala svojega boga.

Od svih bogova, bog sunca je bio najvažniji u egipatskoj religiji, iako je mogao preuzeti različite oblike. U zoru je mogao biti Khepri, kukac kornjaš, koji bi zakotrljao disk preko istočnog horizonta. Potom se je mogao promijeniti u Rea Harakhtya, velikog sokola na nebu. Smatrali su ga da je odgovoran za stvaranje ljudi, životinja i vodič kraljevoga putovanja u podzemni svijet.

Amun Re bio je kralj bogova i zaštitnik faraona.
Sretna knjiga - Internet trgovina