Naslovnica
Upišite pojam ili ga odaberite među tagovima:
Povijest, Aerobni organizmi, Arhiv, Benediktinci, Rimsko graditeljstvo, Polovi, Oblik zemlje, Špilja, Gotika, Plima i oseka, Povijesni izvori, Mjesno i pojasno (zonsko) vrijeme, Inkvizicija, Bura, Geološka doba, Personalna unija, Seoba naroda, Kolonizacija, Močvare, Sumračnica, Meridijani i paralele, Riječni (fluvijalni) reljef, Salinitet, Pokrštavanje, Kameno doba, Geografska karta, Arhiva, Perzija, Republikanizam, Romantizam, Mitologija, Kršćanstvo, Ponikve, Škrapa, Mezopotamija, Imperijalizam, Diktator, Jezgra, Predromanika, Delta,
Vrati me korak natragSretna škola - početna stranica
Roč
Roč je lijepo sačuvan utvrđeni gradić jugoistočno od Buzeta, naseljen još od pretpovijesti. Obrisi srednjovjekovnih zidina i kula i danas su prepoznatljivi. Nastanjuje ga 180 žitelja.
 

GDJE SE NALAZI  ROČ?
_______________________
 
Roč je bio središte glagoljaške književnosti, nakladništva i tiskarstva, a jedan od najpoznatijih ročkih glagoljaša bio je Šimun Greblo, glagoljski pisac s kraja 15. stoljeća, a drugi Ročanin toga vremena, Jurij Ćakan, zapisao je na stranicama Novakova “Misala” vijest o prvoj hrvatskoj tiskanoj knjizi.

KAKO SE ZOVE PRVA HRVATSKA TISKANA KNJIGA?
__________________________
 
Roč je proglašen i zaštićen kao spomenik kulture od izuzetnog značenja, a posebne atrakcije su: dobro uščuvane i nedavno sanirane srednjovjekovne zidine s 5 kula, dvoja gradska vrata, rimski lapidarij, mletački top bombarda i uređena stražarnica na Velim vratima, tri crkve:
Sv. Antona (XII. st., s Ročkim glagoljaškim abecedarijem), Sv. Roka (s freskama i grafitima iz XIV. i XIV. st.), Sv. Bertola (župna crkva iz XV. st. sa zvonikom).

U KOJOJ SE CRKVI NALAZI ROČKI GLAGOLJSKI ABECEDARIJ?
______________________
 
U spomen ovdašnjoj glagoljaškoj tradiciji svakog se ljeta za učenike osnovnih škola u Roču održava “Mala glagoljaška akademija”. Osjećaj za čuvanje tradicije vrlo je izražen kod današnjih Ročana koji su prije nekoliko godina utemeljili i međunarodni festival svirača na dijatonskim harmonikama “trieštinama”.

KAKO UČENICI NASTOJE OČUVATI GLAGOLJAŠKU TRADICIJU?
__________________
Vjekoslav Majer
"Grič u suncu, grič u sjeni"
Sretna knjiga - Internet trgovina